Institucije sistema da postupe po nalogu državnog tužioca u slučaju pokušaja ubistva Šćepanovića

"Naročito, što se radi o licu sa invaliditetom, koja su nažalost sve manje zaštićena kad su u pitanju ostvarivanja njihovih prava",

12367 pregleda 80 reakcija 1 komentar(a)
Logo Udruženja, Foto: Facebook
Logo Udruženja, Foto: Facebook

Nevladina organizacija Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju oglasila se povodom hapšenja Podgoričanina Bobana Pobra Lakovića (36), koji se sumnjiči da je pokušao ubiti sugrađane Dušana Šćepanovića i Filipa Šćepanovića.

"Ovom prilikom želimo da upoznamo javnost sa događajem koji se desio 22.07.2020.god. ispred porodične kuće Šćepanović u njihovom dvorištu, koji je imao za posljedicu teško povređivanje našeg dugogodišnjeg člana udruženja Filipa Šćepanovića sa dijagnozom Daunovog sindroma, lice sa invaliditetom", navodi se u saopštenju.

Kako objašnjavaju, "izvjesni Boban Laković je poslije verbalne rasprave sa Duškom Šćepanovićem (otac Filipa Šćepanovića), naš dugogodišnji član i jedan od osnivača udruženja, roditelj mlade osobe sa invaliditetom sa dijagnozom Daunovog sindroma, namjerno udario automobilom u dvorištu porodične kuće Šćepanovića, Duška i Filipa. Prilikom ovog gnusnog i zvjerskog čina najgore je prošao Filip Šćepanović, lice sa invaliditetom, koji nije učestvovao u verbalnoj raspravi, niti je na bilo koji način uticao na slijed događaja, sem što se nalazio u svom dvorištu i posmatrao cijeli događaj."

Oni dodaju da je Filip zadobio teške povrede sa otvorenim prelomom lijeve butne kosti, polomljenom karlicom sa obje strane i teškim traumama čitavog tijela. " A da ne govorimo o psihičkom stanju lica sa invaliditetom i njegove porodice, naročito majke koja se nalazi u pratnji Filipovoj na odjeljenju risanske bolnice", ističu iz Udruženja.

Oni su apelovali na institucije sistema MUP, pravosudne organe i Više državno tužilaštvo da istraju i postupe po nalogu državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu, koji je već okarakterisao ovo krivično djelo teško ubistvo u pokušaju.

"Naročito, što se radi o licu sa invaliditetom, koja su nažalost sve manje zaštićena kad su u pitanju ostvarivanja njihovih prava", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: