Kožara i Hadžića ubice sačekale ispred garaže

Crnogorska policija ni juče se nije zvanično oglasila povodom ubistva Baranina, a njihove kolege iz te države tražile pomoć Interpola

52855 pregleda 106 reakcija 26 komentar(a)
Sa mjesta ubistva, Foto: Corfupress
Sa mjesta ubistva, Foto: Corfupress

Za nepun minut dvojica napadača, iz dva automatska oružja ispalila su kišu metaka u Baranina Alana Kožara (43) i Užičanina Damira Hadžića (46), koji su se automobilom dovezli do iznajmljene vile na južnom Krfu.

Kožar i Hadžić likvidirani su u četvrtak oko 15 sati, na parkingu iznajmljene vile na Halikouniju.

Kada su prije ulaska u garažu zaustavili automobil ispred kuće, egzekutori su im pritrčali i zapucali - 29 hitaca završilo je uglavnom u glavu i grudi dvojice škaljaraca.

Navodno, ubice su stale ispred vozila i pucale kroz vjetrobransko staklo.

“Obojica su imali višestruke povrede po cijelom tijelu i sa po više od deset metaka pogođeni u vrat, prsa, ruke i noge”, rekao je ljekar nakon pregleda, objavili su grčki mediji.

On je konstatovao i da je jedno oružje korišćeno u likvidaciji velikog kalibra.

Pozivajući se na izvore iz istrage, objavili su i da je Kožaru i Hadžiću napravljena zasjeda i da je “sve trajalo manje od minut”.

“Dvojica napadača u njih su ispalili oko 30 hitaca, iz dva automatska oružja. Riječ je o naručenom ubistvu, namijenjenom obojici Balkanaca, koji nisu uspjeli reagovati. U ruci jednog od ubijenih pronađen je daljinski za garažna vrata, drugi, koji je vozio, nije uspio da povuče ručnu kočnicu, što govori da su ih napadači iznenadili”, prenose grčki mediji.

Iako su istražitelji u automobilu u kom su ubijeni pronašli oružje, vjeruju da Kožar i Hadžić nijesu stigli da uzvrate vatrom.

Pojedini grčki mediji objavili su da su tijela Kožara i Hadžića nakon ubistva polivena benzinom, ali ne i zapaljena.

To, navodno, ukazuje da su napadači od nekog pobjegli.

Pojedini mediji objavili su da je ubistvo prijavio komšija, dok drugi navode da je njihova beživotna tijela pronašao maser, kod kog su zakazali tretman.

VRAĆALI SE SA PLAŽE

Portal Kerkyrasimera.gr objavio je da su, sudeći po stvarima pronađenim u automobilu, ali i tragovima pijeska, Kožar i Hadžić prije ubistva bili na plaži. Grčka policija kod njih je pronašla slovenačke pasoše, za koje je utvrđeno da su falsifikovani, a u stanu u kom su boravili već mjesec i po, pronađena je veća količina municije.

Zbog ubistva dvojice škaljaraca na Krf su stigli inspektori Odsjeka za ubistvo iz Atine.

Grčka policija u toj istrazi zatražila je pomoć Interpola.

Za najmanje dvojicom ubica tragaju uz pomoć pomorske policije, a na aerodromu u Krfu, navodno sprovode rigorozne mjere kontrole kako bi egzekutorima onemugućili bijeg.

Medijima su saopštili da pokušavaju da pronađu treću osobu koja je iznajmila vilu za Kožara i Hadžića, a u kojoj je ova dvojica trebalo da borave još najmanje dva mjeseca.

Otisci prstiju ubijenih biće poslati u bazu podataka Europola, kako bi se i zvanično potvrdio identitet ubijenih.

Bloko.gr objavio je da iako žrtve nijesu zvanično identifikovane, sasvim je sigurno da su to Kožar i Hadžić, pripadnici mafijaških grupa iz Crne Gore. Mediji prenose i policijske informacije da se protiv njih vodi istraga zbog povezanosti sa narko-kartelom iz Crne Gore.

HADŽIĆ DUŽE BIO U GRČKOJ

Grčka policija sumnja da je ubistvo Kožara i Hadžića povezano je likvidacijom jednog od vođa škaljarskog kriminalnog klana Igora Dedovića iz Kotora i jednim od šefova podgoričkog ogranka tog klana Stevana Stamatovića, koji su likvidirani 19. januara u atinskom kvartu Vari.

Tamošni mediji objavili su juče da je policija Grčke od likvidacije Dedovića i Stamatovića, imala informaciju da se Hadžić kreće na realciji Mikonos - Krf.

Dedović i Stamatović likvidirani su u restoranu u Varima, dok su za stolom bili sa suprugama i djecom.

To ubistvo nije rasvijetljeno.

Vjeruje se da su sva četvorica ubijena u nastavku krvavog rata crnogorskih kriminalnih klanova - škaljarskog i kavačkog.

U tom ratu ubijeno je više od 40 osoba, a istražitelji su među stradalima registrovali pet slučajnih žrtvi.

Rat među kotorskim klanovima bjesni od oktobra 2014. godine, kada je u Valensiji nestao tovar od 200 kilograma kokaina.

Dedović i Kožar usko su sarađivali sa vođom zemunskog klana Lukom Bojovićem, a Hadžić je navodno bio desna ruka ubijenog Kotoranina.

Baranin Alan Kožar duže je od deceniju u policijskoj evidenciji registrovan kao bezbjednosno interesantno lice.

Ima krivični dosije, više puta optuživan je i sumnjičen za teška krivična djela, a prema policijskim podacima vođa je, godinama unazad najjačeg barskog kriminalnog klana, koji usko sarađuje sa škaljarcima i zemuncima.

Crnogorski pravosudni organi potraživali su ga međunarodnom potjernicom, raspisanom po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala ubistvo Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

Sudilo mu se zbog optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod auta policijskog komandira u Baru, Ivana Đokovića. Pravosnažno je oslobođen tih optužbi.

Hapšen je s grupom optuženom za ubistvo Slavoljuba Šćekića. U tom predmetu osuđen je na kaznu zatvora od šest godina i deset mjeseci zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela “Splendid” u Bečićima i pokušaja iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela. Izdržao je tu kaznu 2013. godine.

Kožar
Kožarfoto: Savo Prelević

Za ubijenim Hadžićem raspisana je potjernica zbog ubistva jednog od visokorangiranih pripadnika kavačkog klana - Davorina Baltića, 1. januara 2018. u Beogradu.

Srpskoj policiji godinama je bio poznat i važio je za bitnog čovjeka Filipa Koraća i saradnika Igora Dedovića.

Dovodi se u vezu i sa serijom razbojništava i pljački juvelirnica i zlatara širom Evrope. Prije deset godina hapšen je u Milanu nakon pokušaja pljačke blindiranog vozila za prevoz novca. U Užicu je 2012. ranjen u pucnjavi u kladionici.

Bonus video: