LGBT Forum Progres podnio pritužbe protiv advokata Velibora Markovića

Javna platforma koju zbog prirode svog posla gospodin Marković evidentno posjeduje, a samim tim i poštovanje određenog dijela javnosti, čini da da izrečeni stavovi imaju značajan uticaj na formiranje stavova o LGBITQ zajednici. Uslijed činjenice da gospodin Marković izjednačava LGBTIQ zajednicu sa drugim, zakonom zabranjenim formama ponašanja, nazivajući zajednicu bolesnom i prijeteći zavrtanjem šije svim LGBTIQ osobama koji bi potencijalno u javnosti razmjenili nježnosti sa svojim partnerima, on de facto gubi pravo na pozivanje na slobodu izražavanja"

19546 pregleda 171 reakcija 80 komentar(a)
Jokić, Foto: LGBT Forum Progres
Jokić, Foto: LGBT Forum Progres

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres, podnijela je danas pritužbe Instituciji Zaštitnika ljuskih I manjinskih prava Crne Gore, Advokatskoj Komori Crne Gore kao i Udrženju pravnika Crne Gore, povodom javnih nastupa advokata Velibora Markovića, saopšteno je iz te generacije.

Oni su podsjetili, advokat Marković je u više navrata, putem svog profila na društvenoj mreži “Facebook” u više navrata okarakterisao kao bolesne, nazivajući razmjenu nježnosti istopolnih parova devijantnim ponašanjem, te je otvoreno najavio da će svim istopolnim parovima “zavrnuti šije” ukoliko pred njim budu razmjenili bilo koju formu nježnosti.

U pritužbi Advokatskoj Komori Crne Gore, traženo je ispitivanje okolnosti od strane Disciplinskog tužioca te pokretanje disciplinskog postupka. Od Udruženja Pravnika Crne Gore zatražen je stav ovog udruženja o tome da li crnogorski pravnici baštine vrijednosti iskazane u javnim stavovima gospodina Markovića. U pritužbi Instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore navedene su okolnosti izjava gospodina Markovića, te je traženo izjašnenje o eventualnom postojanju diskriminacije nad LGBTIQ zajednicom u Crnoj Gori.

Konačno, poseban dopis poslat je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kojim je zatražen aktivan monitoring ishoda prethdno podnesenih prijava, te prigodna reakcija tim povodom.

„Mišljenja sam da advokat gospodin Velibor Marković svojim javnim izlaganjima, svjesno doprinosi negativnom i diskriminatornom položaju LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori. Javna platforma koju zbog prirode svog posla gospodin Marković evidentno posjeduje, a samim tim i poštovanje određenog dijela javnosti, čini da da izrečeni stavovi imaju značajan uticaj na formiranje stavova o LGBITQ zajednici. Uslijed činjenice da gospodin Marković izjednačava LGBTIQ zajednicu sa drugim, zakonom zabranjenim formama ponašanja, nazivajući zajednicu bolesnom i prijeteći zavrtanjem šije svim LGBTIQ osobama koji bi potencijalno u javnosti razmjenili nježnosti sa svojim partnerima, on de facto gubi pravo na pozivanje na slobodu izražavanja, jer je i ta sloboda ograničena pravima drugih, u ovom slučaju pravima LGBTIQ zajednice na bezbjednost, tjelesni integritet i slobodu da vole onog koga žele. Dodatna komponenta čitave situacije leži u činjenici da u ovom slučaju pričamo o pravniku, koji svojim javnim izlaganjem u očima javnosti šalje pogrešnu poruku da su vrijeđanje i prijetnje LGBTIQ zajednici zakonom dozvoljene. Iz ovog razloga šaljem jasnu poruku da ćemo istrajati u svojoj borbi, a pored već podnesenih pritužbi, obratićemo se i međunarodnoj javnosti, koja je već iskazala interesovanje za sami slučaj“, kazala je Bojanea Jokić, predsjednica LGBT Foruma Progres.

Bonus video: