U Baru zapaljen automobil advokatice Deletić: "Gnusni čin, napad na advokaturu kao profesiju"

Iz Advokatske komore su rekli da su apsolutno ubijeđeni da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje, kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoj život, nesmetano mogli obavljati advokatsku djelatnost, na najbolji mogući način

21932 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2020. 15:28h

Automobil advokatice Lidije Deletić iz Bara zapaljen je tokom noći u tom gradu.

Kako je saopšteno iz Advokatske komore Crne Gore, povodom incidenta koji se dogodio u noći 26. i 27. jula 2020. godine u Baru, kada je zapaljeno vozilo advokatice iz Bara, Lidije Deletić, Advokatska komora je po ko zna koji put prinuđena da oštro protestuje i izrazi nezadovoljstvo zbog još jednog u nizu napada na svoje članove.

"Posebno bi istakli da je ovakav gnusni čin istoviemeno napad na advokaturu, kao nezavisnu i samostalnu profesiju. Ovaj nemili događaj je još jedna potvrda da su advokati izloženi svakodnevnim pritiscima i fizičkim napadima od strane nasilnih pojedinaca, pa zahtijevamo od nadležnih državnih organa da u što kraćem roku, rasvijetle ovaj i sve druge napade na advokate, odnosno otkriju počinioce ovih krivičnih djela i na taj način zaštite advokate od eventualnih budućih kukavičkih napada, tim prije što je advokatura sastavni i neraskidivi dio crnogorskog pravosudnog sistema", ističe se u saopštenju Advokatske komore Crne Gore, koje potpisuje predsjednik, advokat Zdravko Begović.

U saopštenju se dodaje da su apsolutno ubijeđeni da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje, kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoj život, nesmetano mogli obavljati advokatsku djelatnost, na najbolji mogući način.

"Podsjećamo cjelokupnu crnogorsku javnost, da su u nekoliko navrata advokati fizički napadani u sudnicama i ispred zgrade suda, te da su u više navrata i zapaljena njihova vozila, što sve upućuje na potrebu da se unaprijedi zakonska regulativa, kako bi se ovakvi napadi, koji su u poslednje vrijeme učestali, preduprijedili i adekvatno zakonski sankcionisali", navodi se u saopštenju.

Bonus video: