Jovan Vukotić izašao iz pritvora

Vukotića Više državno tužilaštvo sumnjiči da je sa Milićem Minjom Šakovićem i sad već pokojnim Igorom Dedovićem, pokušao da ubije dvojicu navodnih članova kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića

67389 pregleda 405 reakcija 36 komentar(a)
Sa jednog od privođenja Vukotića, Foto: Savo Prelević
Sa jednog od privođenja Vukotića, Foto: Savo Prelević

Kotoranin Jovan Vukotić (39) izašao je jutros iz spuškog zatvora, saznaju "Vijesti".

Navodni vođa škaljarskog kriminalnog klana pušten je na slobodu nakon što mu je ukinut pritvor.

Tu informaciju Vijestima je potvrdio i njegov branilac, advokat Branko Anđelić, koji nije želio komentarisati slučaj.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, kazala je "Vijestima" da je Viši sud u Podgorici uvažio predlog odbrane - da se Vukotiću ukine pritvor.

"Tako da je on pušten na slobodu poslije gotovo dvije mukotrpne godine utamničenja, koje je poprimalo dimenzije progona, što u Srbiji što u Crnoj Gori. Za njega često nisu važili ni zakoni ni ustavi ni Evropska konvencija o ljudskim pravima, a ni drevno pravilo Dušanovog zakonika - 'Sve sudije da sude po zakoniku'. Odluke Višeg tužilaštva o saglasnosti sa našim predlogom za ukidanje pritvora i odluka Višeg suda u Podgorici o ukidanju pritvora Jovanu Vukotiću, daju nadu da ipak postoji svjetlost na kraju tunela", rekla je advokatica Kotoranina nakon ukidanja pritvora.

Vukotića Više državno tužilaštvo sumnjiči da je sa Milićem Minjom Šakovićem i sad već pokojnim Igorom Dedovićem, pokušao da ubije dvojicu navodnih članova kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

U pritvoru je bio od 8. februara, kada je iz Srbije izručen Crnoj Gori.

Tridesetdevetogodišnji Vukotić u februaru je ekstradiran iz Srbije u Crnu Goru.

On je u tužilaštvu, ali i prije ekstradicije iz Srbije, više puta negirao optužbe, tvrdeći da mu sve smještaju “prljavi” policajci i da nije ni bio u Crnoj Gori kada se pucalo u Kotoru.

U istrazi pokušaja dvostrukog ubistva kavačana, saslušan je 19. juna 2019. godine u prostorijama Okružnog zatvora u Beogardu, a 8. februara 2020. pred podgoričkim Višim sudom.

Iako su Vukotiću sudije produžavale pritvor od februara, u istom predmetu pritvor je nakon pet mjeseci i 25 dana boravka iza rešetaka, ukinut Miliću Šakoviću.

I on je pred tužiocem tvrdio da u noći kada je pucano na Radonjića i Stupara uopšte nije bio u Kotoru.

U rješenju kojim je Šakoviću tada ukinut pritvor, piše da je Više državno tužilaštvo u Podgorici “dalo mišljenje da su prestali razlozi za dalje trajanje pritvora okrivljenom”:

“Jer se iz do sada prikupljenih dokaza u istrazi, odnosno odbrana okrivljenih Šaković Milića i Vukotić Jovana, te iskaza saslušanih svjedoka, koji su potvrdili odbranu Vukotića - da isti kritične prilike nije ni bio u Kotoru, kao i iskaze svjedoka koji su naveli da je okrivljeni Dedović Igor kritične prilike bio u Sloveniji, te cijeneći iskaz svjedoka - oštećenog Vojina Stupara dat u istražnom postupku u kojem je isti naveo da ne zna koliko je lica bilo u vozilu iz kojeg je pucano na njega i na Radonjić Miloša, da nikoga od tih lica nije prepoznao i da ne zna ko je kritične prilike pucao na njih, zbog čega više ne stoje pritvorski osnovi... po kojima se okrivljeni nalazi u pritvoru”.

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez odobrenja autora i redakcije.