Prelazak granice naplaćivali 20 eura?

Uhapšena grupa koja je, kako se sumnja, preko Sukobina, na nezakonit način, prevozila albanske državljane

10544 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ulcinjani Blerim Lelešević (50), Samir Seferović (32) i Besnik Lieši (45) uhapšeni su juče zbog sumnje da su većem broju albanskih državljana omogućili da nelegalno uđu u Crnu Goru.

Zbog istog krivičnog djela policija traga za albanskim državljaninom Jamijem Kasmijem (43).

“Vijesti” su juče objavile da tu četvorku policija sumnjiči da su tokom maja i jula, više puta, na nezakonit način, omogućavali albanskim državljanima da nezakonito pređu granični prelaz Sukobin. Navodno, te usluge naplaćivali su po 20 ili 30 eura.

Osumnjičeni su od maja bili pod nadzorom policije.

Prema istom izvoru, policija još nije utvrdila tačan broj albanskih državljana, koji su u Crnu Goru ušli kada je prelazak granice bio pod posebnim mjerama zbog koronavirusa.

Akcija je sprovedena po nalogu osnovnog državnog tužioca Faruka Resulbegovića, koji je nakon saslušanja Leleševiću odredio zadržavanje do 72 sata.

Nešto kasnije, ta informacija potvrđena je zvaničnim saopštenjem Uprave policije, u kom se navodi da su Ulcinjani uhapšeni u akciji “Taxi” koju su sprovodili službenici Sektora kriminalističke i ulcinjske policije, a u saradnji sa nadležnim državnim tužilaštvom.

Leleševića sumnjiče da je izvršio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, kao i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, saopšteno je iz UP-a.

Oni sumnjaju i da je Seferović izvršio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, a zbog istog krivičnog djela i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, osumnjičen je Lieši.

“Državljanin Republike Albanije, J.K. (43) je, kako se sumnja, izvršio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice, te je protiv njega podnijeta krivična prijava i on je trenutno nedostupan nadležnim organima, ali se za njim intenzivno traga”, piše u policijskom saopštenju.

Iz UP-a su objasnili da su, sprovodeći mjere i radnje u dužem vremenskom periodu, utvrdili da su osumnjičeni “na organizovan i prethodno dogovoren način, u više navrata tokom maja i jula 2020. godine radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršili prevoz, odnosno tranzit stranih državljana kroz Crnu Goru, koja su ilegalno prešla granicu, na koji način su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret”.

Oni su objasnili da su po naredbi suda pretresli stanove osumnjičenih:

“Kod L.B. su pronađena tri pištolja u ilegalnom posjedu, kao i veća količina municije, dok je pretresom porodične kuće S.S. pronađena aparatura za pravljenje lovačke municije, četiri eksplozivne kapisle i 30 komada lovačkih metaka... Utvrđeno je da pripadaju njegovom srodniku”.

Bonus video: