HRA i AGP: O prijavama policijske torture u istrazi bombaških napada obaviješten specijalni izvjestilac za torturu UN

Istakli su da je Specijalni izvjestilac UN potvrdio da je prijavu primio

7876 pregleda 2 komentar(a)
Detalj ispred lokala Grand 2015. godine (arhiva), Foto: Savo Prelević
Detalj ispred lokala Grand 2015. godine (arhiva), Foto: Savo Prelević

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Autonomni građanski pokret (AGP) obavijestio je specijalnog izvjestioca za torturu Ujedinjenih nacija o prijavama policijske torture u istrazi bombaških napada na lokal "Grand" i kuću policajca Duška Golubovića.

To su saopštili iz HRA, naglašavajući da su u saradnji sa AGP, Specijalnog izvjestioca Ujedinjenih nacija za torturu, Nilsa Melcera, izvjestili o prijavama torture od strane kriminalističke policije u CB Podgorica nad Jovanom Grujičićem, okrivljenim za „bombaške napade" na lokal "Grand" i kuću Duška Golubovića, i M. B, koji se u tom slučaju tretira kao svjedok.

"Specijalnog izvjestioca smo obavijestili i o činjenici da ni posle dva mjeseca od podnijetih prijava nemamo nikakvih saznanja o rezultatima istrage. Ukazali smo na propust kod vještačenja tjelesnih povreda Jovana Grujičića, kao i na činjenicu da advokat M.B. već tri nedjelje ne može da izvrši uvid u spise predmeta jer je navodno nadležna državna tužiteljka na odmoru. Ukazano je i na prijavu torture Benjamina Mugoše, koji je u istoj istrazi tretiran kao osumnjičeni, a koji će se Specijalnom izvjestiocu obratiti preko svog advokata", saopšteno je iz HRA.

Istakli su da je Specijalni izvjestilac UN potvrdio da je prijavu primio.

"On može da odluči da vladi i/ili drugim nadležnim državnim organima uputi pismo, sa zahtjevom da se izjasne na određene okolnosti u vezi tih prijava. Država onda ima rok od 60 dana da odgovori na pismo. Specijalni izvjestilac može da pošalje i hitnu komunikaciju Vladi, ako smatra da bi neku situaciju trebalo riješiti u što kraćem roku. HRA i AGP su odlučni u namjeri da prate sprovođenje istraga po prijavljenim slučajevima policijske torture u slučaju istrage 'bombaških napada' i da o uočenim propustima u tim istragama obavještavaju nadležne kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Podsjećamo da je kod istraživanja policijske torture vrijeme vrlo važno, da radnje moraju da se preduzimaju hitno, nepristrasno i temeljno, a strahujemo da se to ne čini", piše u saopštenju.

Iz te NVO dodaju da su poslednje prijave torture i posljednja prilika da država dokaže da je odgovorno doživjela upozorenja Evropskog komiteta za sprječavanje torture (CPT) Crnoj Gori iz 2017. godine da je zlostavljanje prihvaćena praksa među kriminalističkim inspektorima u Upravi policije. "Tome se konačno mora stati na put u cilju vladavine prava i zaštite ljudskih prava u državi koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji."

Bonus video: