Ogradom štite i tužioce i kriminalce

Sa te strane zgrade na posao dolaze i Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović

11432 pregleda 2 komentar(a)
Nova ograda iza zgrade Državnog tužilaštva, Foto: Savo Prelević
Nova ograda iza zgrade Državnog tužilaštva, Foto: Savo Prelević

Nova ograda oko zgrade državnog tužilaštva postavljena je kako bi se spriječili svi prepoznati savremeni oblici ugrožavanja bezbjednosti, i tužioca i drugih koji u tu zgradu dolaze.

To su objasnili iz Uprave policije, nakon čije procjene je zgrada u kojoj su Vrhovno, Specijalno i Više državno tužilaštvo opasana novom, željeznom ogradom.

Iz kabineta v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića početkom sedmice kazali su da je to učinjeno iz bezbjednosnih razloga, nakon policijske procjene.

Iz UP objašnjavaju da policijski službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, Odsjeka za obezbjeđenje objekata i diplomatsko-konzularnih predstavništava, shodno Vladinoj Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, između ostalog vrši i poslove neposrednog fizičko-tehničkog obezbjeđenja poslovnih prostorija Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog državnog tužilaštva i Višeg tužilaštva u Podgorici, kao mjesta rada štićenih ličnosti.

“Mjere tehničke zaštite, u vidu postavljanja ograda i drugih fizičkih barijera predstavljaju standardne mjere iz oblasti obezbjeđenja štićenih ličnosti i objekata, čijim se preduzimanjem, u prvom redu reguliše kontrola pristupa štićenom objektu i prostoru, bezbjedan dolazak štićenih ličnosti i drugih lica koja se dovode u ovaj objekat, a ujedno sprečavaju svi prepoznati savremeni oblici ugrožavanja bezbjednosti”, objasnili su iz UP.

Nijesu precizno odgovorili na pitanja što je uticalo na takvu procjenu i da li je ograda postavljena zbog bezbjednosnog rizika po tužioce i ako jeste koje, ili zbog bezbjednosnog rizika po osobe koje UP i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija sprovode na saslušanje.

BEZBJEDNOSNI IZAZOVI

Objasnili su da je na osnovu prepoznatih bezbjednosnih izazova, cijenjeno za potrebnim i predloženo, između ostalog, postavljanje odgovarajuće zaštitne ograde:

“Ili zaštitnih elemenata na dijelu službenog parkinga, oko navednog štićenog objekta, shodno mogućnostima i urbanističko-tehničkim uslovima za njeno postavljanje, a sve u cilju podizanja nivoa i stepena bezbjednosne zaštite štićenog objekta i ličnosti”.

Istakli su da nijesu upoznati o terminu izmiještanja te zgrade na drugu lokaciju:

“Ali svakako, dok god se budu poslovne prostorije tužilaštva nalazile na postojećoj adresi, policijski službenici će preduzimati sve potrebne mjere i radnje u cilju bezbjednosne zaštite ovih prostorija i štićenog prostora”.

Tako su odgovorili na pitanje kada je rađena nova procjena i da li je postavljanje ograde bilo urgentno ako se zna da će Tužilaštvo uskoro dobiti novu zgradu.

Nova zgrada gradiće se u centru Podgorice, u parku pored Zdravstvenog centra bezbjednosnih snaga, u Ulici Vaka Đurovića.

Savremena višespratnica trebalo bi da riješi decenijski problem Državnog tužilaštva. Do sada je završen projektni zadatak za izradu tehničke dokumentacije zgrade, ali se precizno ne zna kada bi trebalo da se krene sa gradnjom...

REŠETKE BILE RIZIČNE

Zgrada u Ulici slobode, u kojoj je sada Državno tužilaštvo, do skoro nije bila zaštićena fizičkom barijerom.

Dvorišni dio, odnosno strana na kojoj su ulazi za one koje policija ili zatvorski čuvari sprovode na saslušanje, do sada je bio opasan samo rešetkama, što je predstavljalo bezbjednosni rizik.

Sa te strane zgrade na posao dolaze i Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović.

Sva trojica su štićene ličnosti. ​

Upravo u tu zgradu, uz jake mjere obezbjeđenja, proteklih nekoliko godina, na saslušanje su sprovođeni članovi zaraćenih kriminalnih klanova. Gotovo uvijek u tim situacijama, zgradu tužilaštva obezbjeđivale su elitne policijske jedinice, sa automatskim oružjem, fantomkama i pancirima...

Pripadnici Posebne jedinice policije, u tim slučajevima, bili su raspoređni na više lokacija oko zgrade, kontrolisali su prolaze i haustore susjednih zgrada, ali i tijelom štitili one čije saslušanje je zakazano.

Izuzetak je napravljen prije deset dana, kada su u zgradu Višeg državnog tužilaštva iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dovedeni navodni vođa škaljaraca Jovan Vukotić i navodni kavčanin Vojin Stupar.

Tokom njihovog saslušanja tu zgradu obezbjeđivalo je nekoliko inspektora u civilu i ekipa Interventne jedinice policije.

Iako slove za članove suprotstavljenih klanova, u čijem međusobnom ratu je više od 40 ubijenih, Vukotića i Stupara sprovodnici su 10. jula bukvalno prošetali od ulaza u Specijalno državno tužilaštvo, gdje su policijska vozila bila parkirana, do ulaza u Više tužilaštvo. Ista procedura bila je i kada su izlazili iz zgrade - sprovodnici sa pancirima otpratili su ih do zatvorskih “marica” i vratili u Istražni zatvor.

Bonus video: