ISTRAŽITELJI BEZ POMAKA

Pet godina ni traga od ubice Brajovića

Ubijenog Brajovića policija je u krivičnoj evidenciji imala zbog šverca droge i zelenašenje, zbog čega su istragu vodili u više smjerova

22025 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Brajovića, Foto: Zoran Đurić
Uviđaj nakon ubistva Brajovića, Foto: Zoran Đurić

Gotovo pet godina tapka u mjestu istraga ubistva Podgoričanina Aleksandra Brajovića (47), likvidiranog 15. avgusta 2015. godine u podgoričkom naselju Zabjelo.

Pokušavajući da otkriju ko je tog dana, oko 20 sati, ispalio više od 15 hitaca u “redndž rover” kojim je upravljao Brajović, tužilaštvo je saslušalo više osoba, naložilo pretrese, vještačenja... ali ništa nije dalo rezultata.

Portparolka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, tužiteljka Lepa Medenica, kazala je “Vijestima” da je zbog ubistva Brajovića formiran predmet protiv NN izvršilaca i da su u fazi izviđaja preduzete sve neophodne, zakonom propisane mjere i radnje:

“U cilju otkrivanja izvršioca krivičnog djela, tako da su prikupljena obavještenja od većeg broja lica i od strane tužilaštva donijete su naredbe Forenzičkom centru za sva neophodna vještačenja, a osim toga, po zahtjevu ovog tužilaštva od strane istražnog sudije Višeg suda u Podgorici donijete su naredbe za pretresanje stana, kao i naredbe za izuzimanje video-zapisa sa lica mjesta i izuzimanje listinga telefonskog i baznog saobraćaja, kao i naredbe za pretresanje mobilnog telefona, a pored navedenog, po zahtjevu tužilaštva sprovedene su specijalne istražne radnje, dok predmetna vještačenja i gore navedene preduzete mjere i radnje nijesu dale rezultate u otkrivanju izvršilaca navedenog krivičnog djela, sa kojih razloga je od strane tužilaštva dat nalog Upravi policije da i dalje preduzimaju sve neophodne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja predmetnog krivičnog djela”, objasnila je Medenica.

Brajović, osuđivani švercer droge, ubijen je kada se zaustavio na crveno svjetlo na semaforu.

Ubice na “vespi” prišle su mu sa desne strane vozila i ispalile smrtonosne hice.

Iako teško ranjen, Brajović je dao gas dok je na semaforu još bilo crveno svjetlo, i zakačio “audi” karavan, koji je prolazio kroz raskrsnicu. Bježeći od ubica, nastavio je da vozi Ulicom Radosava Burića, van kolovoza. Njegovo vozilo zaustavilo se na metar i po od jedne od zgrada. Prolaznici su ga iznijeli iz automobila i prevezli u Urgentni centar, ali su napori ljekara da mu spasu život bili uzaludni.

Odmah nakon likvidacije iz policije su nezvanično kazali da su oduzeli više takvih dvotočkaša, na kojima su tražili barutne čestice...

Automobil u kom je ubijen Brajović
Automobil u kom je ubijen Brajovićfoto: Zoran Đurić

Iste noći inspektori podgoričke polciije saslušali su nekoliko desetina osoba, među kojima su bila i braća Vjekoslav i Jugoslav Lambulić.

Niko nije zadržan nakon saslušanja, niti su policija i tužilaštvo do danas pronašli trag do Brajovićevih ubica.

Erogen planirao osvetu

Njegov brat od strica, albanski državljanin Erogen Brajović, dvije godine kasnije naručio je likvidaciju Vjekoslava Lambulića, tvrdi “Jadranko Jonski” zaštićeni svjedok u postupku protiv tog albanskog državljanina, Igora Vukotića i Ranka Radulovića i njihovih kriminalnigh grupa.

“Jonski” je 12. februara 2018. godine ispalio nekoliko metaka pokušavajući da ubije Lambulića, a potom je pobjegao u štek stan u Siti kvartu, rastavio pištolj i potopio ga u kiselinu kako bi uništio tragove.

To je ispričao na jednom od glavnih preteresa u podgoričkom Višem sudu, objašnjavajući da je Lambulića pokušao da ubije po nalogu Brajovića, a da je u kompletnoj akciji učestvovao i optuženi Stefan Perović.

“Nalog da ubijem Lambulića dobio sam u decembru 2017. godine, kada je Erogen to odlučio zbog krvne osvete koju je imao, kako mi je on rekao, zbog njegovog brata od strica Aleksandra Brajovića”.

Za likvidaciju mu je bilo obećano 50 kilograma skanka i džip marke “rendž rover”.

Pred sutkinjom Anom Vuković, na suđenju zatvorenom za javnost, ispričao je i da je dan nakon pokušaja ubistva Lambulića otišao u Albaniju, gdje mu se nakon nekog vremena pridružio Perović..

Tada su, tvrdi, otišli kod Erogena u kancelariju i da je tu prihvatio krivicu “što je Lambulić još živ”...

U martu te godine od Brajovića dobija nov nalog za likvidaciju tog Podgoričanina:

“Takođe je planirao da ubije i njegovog brata Jugoslava i Igora Krstovića i Milovana Lola Lakovića. Htio je da reketira Krstovića i Lakovića, a ako ne daju pare - da će da ih ubije”...

Šverc droge, dugovi i zelenašenje

Ubijenog Brajovića policija je u krivičnoj evidenciji imala zbog šverca droge i zelenašenje, zbog čega su istragu vodili u više smjerova.

Osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog optužbi da je u martu 2005. godine sa Podgoričaninom Vjekoslavom Lambulićem švercovao 3,5 kilograma kokaina.

Lambulić je tokom sudskog postupka tvrdio da ga je Brajović pomenuo kao osobu koja mu je donijela kokain “da bi sa sebe sklonio krivicu”.

Na jednom od glavnih pretresa Brajovićeva majka Milka kazala je da je lagala na suđenju sinu, tvrdeći da Lambulić nije, kako je to ranije rekla, nikada dolazio kod njihove kuće i da nije donio kesu sa drogom.

“Tada sam lagala za mog sina Aca Brajovića, jer je bio u zatvoru. Svaka majka bi lagala za svog sina. Ako sam kriva, onda me krivično gonite. Sin mi je rekao kada sam ga posjetila u zatvoru da kažem da je Lambulić donio kesu sa drogom. Zato sam tako rekla da bih spasila sina”.

U maju 2011. godine, Lambulić je u tom postupku osuđen na šest godina zatvora.

U novembru 2003. godine bio je akter vatrenog obračuna, navodno zbog novčanog duga.

Po policijskim informacijama tada je bio meta zbog novca koji je dugovao, ali je bio brži i uspio je da rani u nogu Milovana Lola Lakovića koji je bio u društvu Gorana Pejovića.

Zbog tog krivičnog djela osuđen je na godinu robije.