Kožareva ekipa ubila Klikovca?

Kazao je da je Marković bio zadužen za ubistva, ali i da učestvuje u njihovom planiranju, da vrbuje druge članove kriminalne organizacije, obezbjeđuje oružje i ukradena vozila, ukradene registarske tablice, obezbjeđuje mjesta za skrivanje ukradenih automobilla...

25924 pregleda 24 reakcija 6 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije, Foto: Boris Pejović
Sa jučerašnje konferencije, Foto: Boris Pejović

Baranin Alan Kožar 2016. godine formirao je kriminalnu grupu čiji članovi su 18. jula likvidirali Podgoričanina Sašu Klikovca.

To ubistvo plaćeno je 100.000 eura. Šef te grupe - Kožar, ubijen je pet dana kasnije u Grčkoj.

To je indirektno saopšteno juče na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije.

Specijalni tužilac Veljko Rutović juče je na konferenciji za medije saopštio da postoji osnovana sumnja da su članovi ekipe A. K. prije četiri godine postali Milan Dimić, Miloš Marković i još dvije zasada neidentifikovane osobe. Objasnio je da su im se u junu 2020. godine pridružili Marko Šuković, Ivan Milačić i Predrag Vukadinović.

Ta krminalna organizacija imala je za cilj više ubistava “radi sticanja nezakonite dobiti i moći”.

Specijalni tužilac objasnio je i koje su zadatke prihvatili članovi te kriminalne grupe:

“K. A. sačinio je kriminalni plan da radi vršenja pojedinačno neodređenog broja krivičnih djela teško ubistvo... i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija... angažuje više lica kao članove kriminalne organizacije pri čemu je za sebe odredio ulogu da sam i preko drugih lica vrbuje članove kriminalne organizacije i daje im uputstva za izvršenje navedenih krivičnih djela, obezbjeđuje novčana sredstva za funkcionisanje kriminalne organizacije, obezbjeđuje oružje za pripadnike kriminalne organizacije i izvršioce krivičnih djela teškog ubistva, te daje uputstva članovima kriminalne organizacije o načinu praćenja lica koja treba lišiti života”...

foto: SDT

Šuković je, tvrdi specijalni tužilac, prihvatio da vozi članove kriminalne grupe prilikom pripreme, planiranja i neposrednog izvršenja ubistva i da: “Izvršioce krivičnih djela teških ubistava dovozi do lica mjesta izvršenja krivčnog djela... odvozi nakon izvršenja krivčinog djela... da upravlja vozilom prilikom praćenja žrtve i drugih pripremnih radnji za izvršenje krivičnog djela teško ubistvo”, rekao je Rutović.

Tužilac je objasnio i koje su uloge imali dvojica članova te kriminalne grupe koji su u bjekstvu - Milačić i Vukadinović.

Milačićev zadatak bio je da pruža logističku podršku, prati i osmatra kretanje članova suprotstavljene kriminalne organizacije, obezbjeđuje maske i kačkete, tehnička sredstva za komunikaciju, da od zasada NN lica preuzima nelegalno nabavljeno oružje, čuva ga, prevozi, sakriva i predaje zaduženima za ubistvo, a nakon toga da isto pakuje i skriva.

Vukadinovićeva uloga bila je da pruža logističku podršku izvršiocima nakon izvršenog krivičnog djela, obezbjeđuje prevoz i mjesta za skrivanje drugih pripadnika kriminalne organizacije, preuzima, čuva, i predaje novac za potrebe članova kriminalne organizacije.

Objasnio je i da su Marković i Šuković, po Kožarevom nalogu, 18. jula, oko 9.35 sati, u Podgorici, u mjestu Cijevna, ispred ugostiteljskog objekta “Kod Crnogorca”, u saizvršilaštvu i po prethodnom dogovoru, na podmukao način i iz koristoljublja ubili Klikovca.

“Na način što je okrivljeni M. M. iz PMV ‘VW Golf 3’, na kom su bile registarske oznake PG-BP887, a koje su prethodno otuđene, sa zadnjeg sjediša, iz pištolja NN marke, kalibra 9 mm, u pravcu K. S. koji se nalazio u PMV ‘Citroen C3’... ispalio najmanje šest projektila, od kojih su ga dva projektila pogodila, usljed kojih zadobijenih povreda je preminuo na lice mjesta”.

Kazao je i da se Šuković prethodno parkirao nadomak restorana, a da je u trenutku kada je Klikovac izlazeći iz restorana sjeo u svoj automobil, prišao “golfom” zaustavljajući se paralelno naspram “citroena” kada je Marković i ispalio projektile sa zadnjeg sjedišta.

Oružje koje je koristila grupa osumnjičena za ubistvo Klikovca
Oružje koje je koristila grupa osumnjičena za ubistvo Klikovcafoto: SDT

Njih dvojica su nakon toga sa Milačićem zakopali oružje u zemlju, u šumi u mjestu Radovče, zaseok Poljice: “I to pušku - karabin sa montiranim optičkim nišanom, snajperom i četiri metka u magacinu puške, automatsku pušku M-70 AB2 sa preklopnim kundakom sa dva okvira od iste puške, osam puščanih metaka i pištolj marke ‘para’ kalibar 9 mm bez fabričkog broja, (pištolj koji je korišten u izvršenju krivičnog djela), 11 metaka malokalibarske municije kalibra 22, kao i garderobu koju su koristili prilikom izvršenja krivičnog djela teško ubistvo, kao i ukradene registarske tablice koje su bile na vozilu korištenom prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela”, rekao je Rutović.

Načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić pojasnio je da su nakon ubistva Klikovca izvršili pretragu terena, uzeli izjave od građana, izvršili poligrafska testiranja i došli do informacija da se počinioci kriju u rejonu sela Radovče.

“Helikopterska jedinica, psi tragači i policijske jedinice bile su uključene u potragu i pronađen je automobil ‘golf’ u kojem je pronađen dokazni materijal. U saradnji sa Forenzičkim centrom Danilovgrad došlo se do informacija o osumnjičenima. Nakon toga uhapšen je M. N.(31) na Adi Bojana i tom prilikom kod njega je pronađeno oružje, zatim uhapšen je i M. Š. (29) u Podgorici, osim njih, kao članovi kriminalne grupe koja je učestvovala u likvidaciji identifikovani su i M. I. (27) koji je u bjekstvu i P. V. (22), takođe u bjektsvu”, kazao je Radonjić.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da je ubistvo Klikovca plaćeno 100.000 eura i da je ista grupa u planu imala i likvidaciju više visokopozicioniranih članova suprotstavljenog kriminalnog klana i članova porodica visokopozicioniranih službenika službi bezbjednosti. “Za ubistvo Klikovca je dato 100.000 eura, za ubistvo visokopozicioniranog člana kriminalne grupe, na jednoj planini u Crnoj Gori, dato je 500.000 eura, a za ubistvo člana porodice funkcionera Uprave policije 200.000 eura, i to je ukupno 800.000 eura” kazao je Katnić.

Tvrdi da je to nova kriminalna grupa, ali i ona u kojoj su Goran Brajović i Kolumbijci Costana Casa Jose Aleksandra (43) i Caicedo Bandoya Juan Davida (29)... Oni, međutim, rekao je - sarađuju sa drugim kriminalnim grupama.

Govoreći o tom slučaju, kazao je da su Kolumbijci došli da ubijaju, a da su im oni koji su ih angažovali obećali da će novac uplatiti članovima njihovih porodica.

Katnić i njegovi najbliži saradnici nijesu novinarima otkrili čije su likvidacije spriječili, niti sa kojim klanovima su sarađivali. Specijalni tužilac Saša Čađenović objasnio je da su Brajović i Kolumbijci planirali više likvidacija na teritoriji Crne Gore i drugih država.

“Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ova organizacija formirana krajem 2019. sa djelovanjem na teritoriji Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Kolumbije, Turske, a za cilj je imala vršenje krivičnih djela ubistava. Utvrđeno je do granica osnovane sumnje, da su neposredni izvršioci državljani Kolumbije C. B. J. D i C. C. J. A. koji su angažovani od strane kriminalne organizacije i kojima je plaćen dolazak u Crnu Goru iz Kolumbije isključivo radi likvidacije u Crnoj Gori, a kasnije i u drugim evropskim državama”, kazao je Čađenović. Objasnio je da su Kolumbijci prvo sletjeli u Tursku, potom preko Beča do Hrvatske, gdje su se krili uz pomoć drugih članova te krimi-grupe, koja ih je snabdijevala hranom.

“Krajem jula transportovani su od Splita do BiH, gdje su nelegalno prešli granicu, a potom nastavili putovanje do Trebinja, gdje su uz pomoć drugih pripadnika kriminalne organizacije, ilegalno, preko planina, prebačeni u Crnu Goru”, kazao je on.

Podsjetio je da su uhapšeni 2. avgusta na putu Vilusi - Danilovgrad. “Podaci ukazuju da je planirano da oni likvidiraju najmanje jednog pripadnika suprotstavljenog kriminalnog klana u Crnoj Gori za 25.000 eura”, kazao je Čađenović.

Ne znam što se desilo na Malti...

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević kazala je da je predmet “Možura” formiran 2017. godine, ističući da je SDT u posjedu dokumentacije o prenosu vlasništva i da je u toku analiza te dokumentacije, ali i finansijskih transakcija između pravnih lica uključenih u te poslove i njima povezanih lica. “Sa ciljem utvrđivanja eventualnog postojanja krivičnih djela pranje novca, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba ovlašćenja u privredi, pa će nakon preduzimanja svih neophodnih izviđajnih radnji tužilaštvo ocijeniti predmetne spise i donijeti odluku u predmetu”, kazala je Jovićevićeva. Katnić je rekao da ne zna što se desilo na Malti, ali da onaj ko je ubio novinarku Dafnu Galiciju treba da odgovara: “I dobije 40 godina ili doživotnu robiju... Ne znam šta se desilo tamo, spremni smo sve da pomognemo... Ja ne mogu da dozvolim kao glavni specijalni tužilac u domenu svog posla, da se neki teški zločini prebace na Crnu Goru, ako ih nema”, rekao je on.

Šesnaestogodišnjaka vrbovali kriminalci

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da je jedno ubistvo spriječeno nakon što je majka prijavila da su joj šesnaestogodišnjeg sina vrbovali kriminalci. “Nosila ga je devet mjeseci ispod pasa, podizala 15 godina i onda ga vrbuju da bude član kriminalne grupe i dovedu ga u Podgoricu da izvrši ubistvu. O tome treba da se priča”, kazao je on. Istakao je i da je jedan od osumnjičenih za ubistvo Klikovca, nakon što je uzeo novac za tu likvidaciju, otišao da od tih para kupi ljekove svojoj majci. “Ne može tako, mora pošteno da se radi... Ne može se pet dana mafijati, a dva dana voditi dijete za ruku, ili obratno”, rekao je on.

Bonus video: