Atlas grupa: Poslednji poziv Vladi za mirno rješavanje spora

Dodaju da "posledice protivzakonitih postupaka crnogorski vlasti, nažalost, snosiće svi građani Crne Gore koji godinama plaćaju cijenu pogrešne politike, kao taoci pojedinaca koji se rukovode isključivo ostvarenjem sopstvenih finansijskih interesa"

11762 pregleda 44 reakcija 10 komentar(a)
Knežević, Foto: Filip Roganović
Knežević, Foto: Filip Roganović

Pravni tim Atlas Grupe i Duška Kneževića obavjestio je javnost da je 24. avgusta drugi put poslato pismo Vladi Crne Gore sa poslednjim pozivom da pristupi mirnom rješavanju spora "nastalog kršenjem međunarodnog prava od strane crnogorskih vlasti."

"Nakon što je otvorio goruća pitanja korupcije i kriminala u vrhu crnogorske vlasti, započeta je nemilosrdna kampanja protiv Kneževića i Atlas Grupe, na čijem je čelu, sa jasnom namjerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas Grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, Atlas Banke, IBM Banke, te da se stopira višemilionski projekat Meljine. Sve ove aktivnosti predstavljaju flagrantno kršenje kako crnogorskog tako i međunarodnog prava. O političkoj dimenziji progona Kneževića govori Interpolova odluka kojom su odbačene sve tri potjernice koje je Crna Gora raspisala za Kneževićem, sa obrazloženjem da su evidentno politički motivisane. Naime, kršeći sopstvene zakone, te direktno se miješajući u rad "nezavisnih“ pravosudnih organa, crnogorske vlasti, na čelu sa predsjednikom države, načinile su gotovo nenadoknadivu materijalnu i nematerijalnu štetu Kneževiću kao i Atlas Grupi, koja prelazi iznos od 500 miliona eura. Iako Knežević istinski želi da nađe kompromisno rješenje sa Vladom Crne Gore, sa strane državnih organa još nije stigao odgovor koji bi potvrdio njihovu dobru namjeru. Ukoliko se takvo ponašanje Vlade nastavi Knežević biće prinuđen da pokrene arbitražni postupak kako bi zaštitio svoje interese i povratio nezakonito oduzetu imovinu", navodi se u saopštenju Atlas grupe

Dodaju da "posledice protivzakonitih postupaka crnogorski vlasti, nažalost, snosiće svi građani Crne Gore koji godinama plaćaju cijenu pogrešne politike, kao taoci pojedinaca koji se rukovode isključivo ostvarenjem sopstvenih finansijskih interesa."

"Pravni zastupnik Kneževića u arbitražnom postupku je čuveni američki advokat, Geri Born, i londonska kancelarija Vilmer Hejl (Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr LLP). Born je jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za međunarodnu arbitražu, učestvovao je u preko 600 arbitražni postupaka, uključujući i 4 najveća postupka pred Arbitražnim sudom Međunarodne privredne komore (ICC)", zaključeno je u saopštenju Atlas grupe.

Povezani članci

29. Avgust 2020.

Imovina Crne Gore može postati Kneževićeva

Bonus video: