Policija: Urednik Borbe organizovao neprijavljen skup, pozvan na saslušanje u svojstvu građanina

Iz policije navode da je na neprijavljenom okupljanju prisustvovalo oko 300 građana

9713 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije

Podgorička policija je jutros uručila poziv uredniku portala „Borba“ Draženu Živkoviću kako bi od njega prikupila obavještenja u svojstvu građanina, kao jednom od četiri osobe koje su bile organizatori i predvodnici neprijavljenog javnog okupljanja u pokretu koje je sinoć održano u Podgorici, a na kojem su, kako je saopšteno iz Uprave policije, kršene mjere Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa.

"D.Ž. (40) je jedan od četri lica koja su organizovala i predvodila neprijavljeno javno okupljanje u pokretu kojem je prisustvovalo oko 300 građana, a koje se kretalo od Kuča do Sabornog hrama Hristvog Vaskrsenja. Na platou ispred hrama se nalazilo oko 2.000 građana gdje se pridružila grupa građana iz Kuča te su svi nastavili kretanje ulicama Glavnog grada."

Osim Živkovića, organizatori i predvodnici ovog okupljanja su, kako dodaju iz policije, bili S.M. (51), M.R. (40) i D.P. (53).

"D.Ž. je sa ova tri lica predvodio navedeno javno okupljanje na kojem nijesu poštovane propisane mjere i naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa, tako da nema riječi o pritisku na nezavisno novinarstvo kako ovo lice navodi na portalu kojeg je on urednik", navode iz policije.

Portal Borba ranije je objavio kako je policija jutros Živkovića tražila kod njegovih roditelja, kako bi mu uručili poziv na saslušanje zbog jučerašnjeg okupljanja Kučima, a sa kojeg je, kako tvrde u tom mediju, izvještavao u svojstvu novinara. Objavljeno je da Živković "pritisak policije smatra kao nastavak njegovog progona i onemogućavanje prava na rad."

"Saslušanja, prikupljanja obavještenja, te analiza i dokumentovanje prikupljenih materijala je u toku a sve u cilju procesuiranja navedenih lica i podnošenja krivičnih prijava. Osim toga, dva lica su prekršajno sankcionisana zbog prekršaja iz člana 23 Zakona o javnom redu i mir. Zbog isticanja zastave druge države prekršajne prijave su podnijete protiv B.V. (46) i N.M. (16)", dodaju iz policije.

Radi provjere je oduzeto jedno vozilo, pet lica je sankcionisano po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima a jedno po Zakonu o ličnoj karti.

"Policija je u Danilovgradu i Kolašinu, zbog javnih okupljanja u pokretu na kojima je kršeno više mjere i naredbi Ministarstva zdravlja, identifikovala kao organizaotore okupljanja J.P. u Danilovgradu i R.K. u Kolašinu. U toku su službene mjere i radnje na podnošenju krivičnih prijava", zaključuje se u saopštenju policije.

Bonus video: