Policija ćuti o najavljenom kontramitingu, pozivima na paljenje Podgorice...

Skup "Crna Gora te zove" najavljen je za 6. septembar, na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Policija nije odgovorila "Vijestima" ni da li je uhapšen autor objave "Ako treba da gori Podgorica ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica ima da se ruši! Ali Srbi nam sudbinu neće krojiti..."

78244 pregleda 374 reakcija 68 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ažurirano: 02.09.2020. 11:06h

Uprava policije od juče ne odgovara da li im je prijavljen skup pod sloganom "Crna Gora te zove, nemaš izgovor" koji pojedinci već dva dana najavljuju na društvenim mrežama, uz zapaljive poruke - da će rušit Podgoricu ako treba.

Taj skup najavljen je za 6. septembar, na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" ni da li je uhapšen autor objave "Ako treba da gori Podgorica ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica ima da se ruši! Ali Srbi nam sudbinu neće krojiti..."

U toj objavi autor naglašava da su naši preci "ratovali i sa mnogo manjom i brojnijom snagom".

Uprkos tome što nijesu saopštili da li je ta osoba privedena, pozvali su građane da poštuju zakonske propise i poručili da neće dozvoliti sukobljavanje građana. Isto je poručio i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Predstavnici partija koje su osvojile novu skupštinsku većinu na parlamentarnim izborima 30. avgusta pozvale su na spuštanje tenzija i smirivanje uzavrele situacije nakon proglašenja preliminarnih rezultata, dok Demokratska partija socijalista (DPS) koja nakon tri decenije ostaje u manjini, alarmira svoje pristalice za skup najavljen za 6. septembar, tvrdeći da nije organizator.

Dan poslije izbora u nekoliko crnogorskih gradova zabilježeni su incidenti, a iz UP naglašavaju da su intervenisali u Budvi, Herceg Novom, Baru, Nikšiću, Podgorici i Pljevljima.

U Nikšiću je uhapšen Lazar Mijanović (38) koji je, kako tvrde pristalice opozicionih lista koje su slavile pobjedu, došao da izazove incident.

Policija ga sumnjiči da je šenlučio.

"Došao je, popeo se na neki krov, pucao iz škorpiona i krenuo da bježi. Vjerovatno je pokušao da to na kraju pripišu nama, ali policija je bila blizu i odmah je uhapšen", kazao je jedan od Nikšićana koji su slavili izbornu pobjedu na tom mjestu.

Iz UP zvanično su juče saopštili da su u Nikšiću postupali u odnosu na četiri događaja.

"Krivična prijava je podnijeta protiv L.M. (38) iz ovog grada. On je iz vatrenog oružja ispalio nekoliko hitaca... Nikšićka policija radi na tri predmeta koja imaju veze sa incidenatima koji su se dogodili juče na teritoriji ovog grada i to u odnosu na četiri lica zbog napada na službeno lice, zbog narušavanja javnog reda i mira i uništavanja imovine. Osim toga 29 lica je sankcionisano zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima".

Objasnili su šta su preduzeli u Budvi, Baru i Pljevljima i osvrnuli se na tuču u podgoričkom Siti kvartu, u kom je "registrovano narušavanje javnog reda i mira od strane više lica koja su se fizički sukobljavala. Jedno lice tada zadobilo lake povrede".

U tom incidentu letjele su flaše, pepeljare, kamenice, a sijevale su i pesnice. Teži incident između pristalica nove većine koji su slavili pobjedu na parlamentarnim izborima i pristalica aktuelne vlasti, preksinoć je spriječila policija.

Iz UP, međutim, nijesu saopštili ko su vinovnici tuče u Siti kvartu, ispred lokala Štrafta, niti da li su uhapšeni.

Vijestima je dostavljen snimak na kom se vidi kako muška osoba iz tog lokala izlazi na ulicu, prilazi automobilima koji prolaze u koloni i jednom od učesnika otima barjak.

Navodno, to je i bio okidač za incident.

Prije nego su naišla vozila u kojima su oni koji slave pobjedu, iz lokala u kom su takođe slavili, čulo se "Ustala je Crna Gora, država se branit mora"... Kada je naišla kolona čuju se zvižduci i nerazgovjetni povici...

Povezani članci

02. Septembar 2020.

Kontramiting neće promijeniti rezultate izbora

Bonus video: