Opozicioni zvaničnici tri koalicije zovu građane da ostanu kući, dps alarmira pristalice

Kontramiting neće promijeniti rezultate izbora

Đukanović i Marković nisu odgovorili da li snose odgovornost za podignute tenzije jer su tokom kampanje slali zapaljive poruke o ugroženosti Crne Gore, Nuhodžić pozvao građane da budu odgovorni

76917 pregleda 1096 reakcija 101 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Predstavnici partije koje su osvojile novu skupštinsku većinu na parlamentarnim izborima 30. avgusta pozvale su na spuštanje tenzija i smirivanje uzavrele situacije nakon proglašenja preliminarnih rezultata, dok Demokratska partija socijalista (DPS) koja nakon tri decenije ostaje u manjini, alarmira svoje pristalice za skup najavljen za 6. oktobar, tvrdeći da nije organizator.

“Kontramiting neće promijeniti rezultate izbora oko kojih su se izjasnili EU, OEBS, ENEMO... To je pokušaj očajnika da još jednim izazivanjem nacionalnih tenzija ostvari usko lične i usko partijske interese jer nema hrabrosti i karaktera za odgovoran potez državnika. Nemojte biti sredstvo u tom pokušaju”, poručio je s Facebook naloga advokat Siniša Gazivoda.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke juče je objavila na twiteru da je “zabrinuta zbog izvještaja o nasilju u Crnoj Gori”. “Sve strane moraju djelovati mirno i izbjeći nasilje. Dijalog i zaštita manjina su ključ demokratije,” navela je ona.

Iz DPS-a, kao ni iz kabineta njenih čelnika, predsjednika države Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će pozvati na smirivanje i da li snose odgovornost za sadašnju situaciju s obzirom na zapaljive poruke koje su slali tokom kampanje.

Marković i Đukanović
Marković i Đukanovićfoto: Saša Matić

Đukanović je u intervjuu za “Newsmax Adria” upozorio na “izliv netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna s ljudima koji drugačije misle”. “Incidenti nijesu nikog iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvijek ima, ali to slavlje podrazumijeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Zvaničnici DPS-a upozoravali su da može biti ugrožena državnost Crne Gore u slučaju da građani ne podrže tu partiju.

Pred izbore napetost je podignuta na najveći nivo, pa su policija i tužilaštvo tvrdili da se na dan izbora ponovo spremaju nemiri i da postoje ekstremne grupe koji bi mogle izaći na ulice i proglasiti izbornu pobjedu, aludirajući na opoziciju. To se nije desilo, a DPS je nakon skoro dvodnevne ćutnje juče pozvao pristalice na skup koji je planiran 6. septembra na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

U objavama na zvaničnim stranicama partije na društvenim mrežama poziv se prati porukama “nema izgovora”, “pokažimo da nas ima mnogo” i “Crna Gora prije svega”. Ista poruka je podijeljena i viber zajednici DPS-a.

Prije nego što je DPS zvanično poslao poziv za taj skup, na društvenim mrežama su se širile informacije o planiranom okupljanju.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić objavio je juče da oni nisu organizatori, navodeći da su to “određene patriotske organizacije koje ni na koji način nijesu povezane s partijom”.

Iz Uprave policije “Vijestima” nije odgovoreno da li je skup prijavljen i ko je to učinio, a iz NKT šta su preduzeli povodom spontanih okupljanja prethodnih dana i šta će povodom događaja u nedjelju.

Javna okupljanja su mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela ograničena na 40 osoba na javnom prostoru, a kada je u pitanju politički skup - na 100 osoba na otvorenom, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između lica, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom. NKT je juče objavila da će dozvoliti “povećan broj građana na javnim priredbama i kulturno-umjetničkim manifestacijama u odnosu na ograničenje za ostale skupove”.

“DPS podržava ono što su skupovi mira, ljubavi i sloge, koji za cilj imaju slanje poruka da budućnost Crne Gore mora biti građanska i evropska.... Naša partija će uvijek biti na braniku odbrane slobodne, multietničke i multinacionalne Crne Gore,” naveo je Miloš Nikolić u saopštenju.

Na dan izbora u Beranama i Pljevljima pojavile su se nacionalističke poruke i prijetnje muslimanskom življu za koje opoziciona javnost sumnjiči DPS, odnosno djelove obavještajnih službi s ciljem zastrašivanja Bošnjaka. Čelnici opozicionih koalicija pozvali su preksinoć i juče građane koji su prethodna dva dana slavili ulicama Podgorice i drugih gradova izbornu pobjedu, da prestanu s tim, upozoravajući da postoji opasnost od provokacija i izazivanja nereda.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, pozvao je juče pristalice da završe slavlje, jer imaju informacije da će biti isceniranih sukoba. “Raspolažemo podacima da oni koji su nezadovoljni našom pobjedom pripremaju čitav niz provokacija, oblače naše majice, nabavili su mantije da glume sveštenstvo Pravoslavne crkve u Crnoj Gori kako bi iscenirali sukobe i kako bi na osnovu tih sukoba pokušali da promijene većinsko raspoloženje u Crnoj Gori, koje se konstatovalo prethodne nedjelje”, istakao je Mandić na pres konferenciji.

Funkcioner DF-a Milan Knežević je kazao da je neophodno da svi građani shvate da bilo kakvo slavlje i pokušaj ugrožavanja međunacionalnog sklada i vjerskog suživota predstavlja direktnu pomoć DPS-u. “Mi to ne podržavamo, niti želimo da dajemo bilo kakvu vrstu opravdanja za sve što bi moglo da se desi u narednom periodu”, rekao je Knežević.

Nosilac liste “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić pozvao je ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, direktora policije Veselina Veljovića i njegovog pomoćnika Zorana Lazovića da mirno predaju vlast, navodeći da nema potrebe za dizanjem tenzija. „Ove tri liste su ostvarile 65000 više od DPS-a, volja građana jasna je i neupitna“, rekao je Bečić na pres konferenciji.

On je podsjetio da su i tokom izborne noći i juče više puta pozivali da se pobjeda slavi isključivo u domovima. „Mi nismo pobijedili da bismo se sladili bilo kome, da bismo provocirali i stvarali nove podjele. Mi smo pobijedili da bismo pomirili Crnu Goru, da bismo sjutra svi bolje živjeli.“

Miodrag Lekić, lider Demosa, članice te koalicije osudio je, kako je rekao, manifestacije primitivizma bez obzira na to ko stojao iza njih.

“Ne želimo da od Crne Gore pravimo Sjevernu Makedoniju 2015. godine, to je interes vlasti, znate da ni tamo nisu htjeli da dozvole da se konstituiše nova većina”, kazao je Dritan Abazović (Crno na bijelo).

Lider URA-e je istako da će “režim” i “mafija” učiniti sve da ne dođe do formiranja nove vlasti, uključujući i incidente, ali je obaveza svih građana da ne podliježu tome.

“Da pokažemo veliku mudrost i odgovornost, dostojni onoga što su nam građani dali, ali da i ostvarimo dobre rezultate”, kazao je Abazović.

Direktor Instituta Alternativa Stevo Muk pozvao je Upravu policije i Tužilaštvo da umjesto, kako je naveo, pasivnog odnosa proaktivno procesuiraju vinovnike svih incidenata, obezbijede javni red i mir i nastave da rade svoj posao u skladu sa zakonima koji uređuju njihove nadležnosti i pravila postupanja.

“Ukoliko državni organi pasivno posmatraju incidente, može se opravdano sumnjati da politici koja je postavila njihova rukovodstva, odgovara društveno stanje koje incidenti proizvode. Neprihvatljiv je svaki vid revanšizma prema građanima, partijama ili organizacijama koje se smatraju poraženim na izborima,” naveo je on u saopštenju.

Socijalistička narodna partija Crne Gore osudila je napade na kancelarije “dosadašnjih članica vlasti i nemile događaje kojima smo sinoć svjedočili u Podgorici i Nikšiću”.

SDP je osudila, kako su naveli, primitivne napade na građane Pljevalja bošnjačke nacionalnosti i izlive mržnje upućene prema ljudima samo zato što su druge vjere i nacije.

I Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje, kako su naveli, sve češće i izraženije primjere netrpeljivosti prema pripadnicima manjinskih naroda i drugih društveno marginalizovanih grupa. UP: Više incidenata, uhapšen Mijanović

Iz Uprave policije nijesu juče odgovorili da li je uhapšen autor objave “Ako treba da gori, Podgorica ima da gori! Ako treba da se ruši, Podgorica ima da se ruši! Ali Srbi nam sudbinu neće krojiti...” U toj objavi autor naglašava da su naši preci “ratovali i s mnogo manjom i brojnijom snagom”.

U saopštenju UP se navodi da su posljednjeg dana avgusta zabilježili više incidenata - u Budvi, Herceg Novom, Baru, Nikšiću, Podgorici i Pljevljima. U Nikšiću je uhapšen Lazar Mijanović (38) koji je, kako tvrde pristalice opozicionih lista koje su slavile pobjedu nadomak Pedagoške škole, došao da izazove incident. Policija ga sumnjiči da je šenlučio.

Na Žabljaku je pretučen građanski aktivista Miloš Lazarević, koji se sporečkao s dvojicom mladića, potvrđeno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Iz UP su kazali da je u Budvi identifikovana osoba koja je na nacionalnoj osnovi vrijeđala sugrađanina. Osvrnuli su se i na tuču u podgoričkom City kvartu, u kom je “registrovano narušavanje javnog reda i mira od strane više lica koja su se fizički sukobljavala. Jedno lice je tada zadobilo lake povrede”.

Nuhodžić: Pozivam građane da budu zreli i odgovorni

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je da je ovih dana na ispitu društvo u cjelini i institucije sistema, posebno. “Zatečeni smo narušavanjem javnog reda i mira, kao i nedoličnim slavljem na ulicama Glavnog grada i u drugim opštinama. Posebno uzmemiruje vrijeđanje manjinskih naroda, uz ikonografiju koja nas vraća u opasne primjere iz prošlosti. Niko nema pravo da ugrozi multietnički i miltivjerski sklad, kao najsvetiju tekovinu crnogorskog društva. Takvo ponašanje nije u duhu građanskog koncepta, niti će biti tolerisano. Kao što je jasno da takvo ponašanje neće nikoga u manjinskim zajednicama uplašiti...

Proslave moraju biti primjerene civilizacijskim i demokratskim standardima. No, dešavanja kojima svjedočimo nijesu na tragu evropskih vrijednosti niti dolikuju demokratskoj atmosferi koju smo strpljivo godinama gradili. Zato pozivam građane da budu tolerantni i dostojanstveni, da različiti politički stavovi ne budu pozivi na linč i revanšizam. Pozivam građane da budu zreli i odgovorni, dostojanstveni i spremni da pokažu demokratski kapacitet i privrženost dijalogu i miru,” navodi on.

Preporučujemo za Vas