Ranko Radulović optužen za silovanje i napade na civile u Foči 1992. godine

Radulović je optužen da je tokom jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad završio je smrću žrtava

31438 pregleda 404 reakcija 8 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv Nikšićanina Ranka Radulovića (60) za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mjesta tokom 1992. godine, prenosi portal Klix.

Radulović je osumnjičen da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Radulović je optužen da je tokom jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad završio je smrću žrtava.

“Takođe se tereti da je učestvovao u uzimanju taoca, kao i u protivpravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, učestvovao u protivzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Raduloivć je optužen za krivično djelo – Zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, piše Klix.ba.

Ranko Radulović se trenutno nalazi u zatvoru, a prije dva mjeseca izboden je u zatvoru, kada ga je napao pritvorenik Nikola Drecun.