Policija u Budvi zlostavljala građane

Unutrašnja kontrola MUP-a okončala nekoliko predmeta zbog intervencije policije u Budvi 24. juna

77309 pregleda 618 reakcija 18 komentar(a)
Policija u Budvi (arhiva/ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Policija u Budvi (arhiva/ilustracija), Foto: Vuk Lajović

U nekoliko slučajeva tokom intervencije policije zbog protesta 24. juna ove godine u Budvi, došlo je do značajnog prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika, ali i nezakonite upotrebe prinude i sile prema građanima.

To je zvanično mišljenje Unutrašnje kontrole rada Uprave policije, koja će izvještaje objaviti tek kada do kraja okonča sve predmete formirane kako bi se ispitalo postupanje policije prema građanima tog dana u metropoli crnogorskog turizma.

Višenedjeljne političke tenzije, zbog sumnjive smjene vlasti u Budvi, eskalirale su tog dana zbog čega je policija, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, intervenisala prema građanima i odbornicima Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije...

Tokom dana u medijima i na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko snimaka na kojima se vidi kako službenici policije preko mjere tuku i zlostavljaju građane, čak i one koji podignutih ruku ne pružaju nikakav otpor...

MUP je nekoliko dana nakon toga formirao predmete, a potom su u saopštenju odmah sugerisali da je u određenim slučajevima bilo nezakonitog prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.

“Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je formiralo predmete u odnosu na slučajeve intervencije policijskih službenika 24. juna u Budvi, u vezi s kojima su, putem elektronskih i drugih medija, objavljeni snimci događaja na osnovu kojih se ukazuje na sumnju da je u određenim slučajevima došlo do nezakonite upotrebe prinude ili prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika prema pojedinim licima”, piše u odgovoru MUP-a dostavljenom “Vijestima”.

U jednom od snimaka iz Budve vidi se prekomjerna upotreba sile policije, naročito, prema Budvanima Đorđu Đuraševiću i Predragu Radetiću.

Tokom policijske intervencije Đurašević je povrijeđen, a na snimcima se vidi kako mu prilazi inspektor, a potom ga čupa, vuče i gura na parkirani automobil.

Tokom dana policija je na nekoliko lokacija bacila suzavce, a onda su patrole kružile gradom i privodile pojedince...

Na jednom od snimaka vidi se kako policajci šutiraju muškarca koji nije pružao otpor i podignutih ruku čeka policajce koji su trčali ka njemu i oborili ga na zemlju...

Službenici te institucije slično su postupili i u jednom budvanskom kafiću, gdje su takođe šutirali jednog od gostiju oborenog na pod...

Pet dana nakon mučnih scena u Budvi, ministar MUP-a Mevludin Nuhodžić najavio je da će se pojedini slučajevi intervencije policije preispitati.

“Policijski službenici će, ukoliko se utvrdi da su prekoračili ovlašćenja, biti procesuirani u skladu s procedurom”, kazao je Nuhodžić.

Opozicija je nakon dešavanja u Budvi tražila njegovu i ostavku direktora policije Veselina Veljovića.

Intervencija policije u Budvi je i predmet istrage kotorskog tužilaštva, koje utvrđuje da li su policajci prilikom intervencije u Budvi zlostavljali građane ili počinili neko drugo krivično djelo.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, takođe, zatražio je da se utvrdi ko su osobe u policijskim uniformama koje se na nekoliko snimaka vide kako prekomjerno smiruju tenzije u Budvi.