ODT podnijelo optužni predlog protiv Vulićeve

Po zakonu, ko silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine

37628 pregleda 353 reakcija 28 komentar(a)
Dušica Vulić, Foto: Facebook
Dušica Vulić, Foto: Facebook

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici optužni predlog protiv Dušice Vulić zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo povreda slobode opredeljenja pri glasanju, saopštila je “Vijestima” sutkinja i portparolka ODT Milica Mandić.

Portal I4ns objavio je audio snimak na kome se čuje kako Vulić uslovljava kandidate za profesionalni angažman u Vojsci Crne Gore podrškom Demokratskoj partiji socijalista na parlamentarnim izborima koji su održani 30. avgusta.

Za profesionalni angažman u Vojsci Crne Gore potrebno je pozitivno mišljenje mjesnog odbora DPS-a i da se kandidat izjašnjava kao Crnogorac. Takođe, da bi bio primljen treba da pokaže simpatije prema vladajućoj partiji, odnosno da obeća da će glasati za nju. To je suština snimka koji je objavio portal i čija je autentičnost potvrđena “Vijestima”.

Na snimku se čuje Vulić, kandidatkinja za profesionlni angažman i njen otac, za koje je u međuvremenu potvrđeno da se radi o podoficiru VCG Slavoljubu Markoviću i njegovoj ćerki Mariji.

U odgovoru ODT navodi se da nijesu otvorili istragu u vezi navoda Markovića, koje je iznio posredstvom advokata, da je pukovnik Vukadinović osoba koja iz Ministarstva odbrane mjesnim odborima DPS dostavlja podatke o kandidatima za vojsku kako bi provjerili njihovu podobnost.

“...Nakon sprovedenog izviđaja ocijenilo da u predmetu formiranom povodom novinskih članaka, objavljenim u dnevnim novinama “Vijesti”, pod naslovom “Vojna bezbjednost dostavlja DPS-u podatke o kandidatima za VCG” i u dnevnom listu “Dan”, pod naslovom “Nije tajna da vojska uslovljava mlade”, nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti;” navodi se u odgovoru.

Po zakonu, ko silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine, saznaje Televizija Vijesti.

Ministar odbrane Predrag Bošković najavio je da ako se utvrdi autentičnost snimka-razgovora u kome Dušica Vulić provjerava podobnost kandidata za Vojsku Crne Gore protiv nje će biti podignuta krivična prijava i biće isključena iz DPS-a.

Bonus video: