Odloženo ročište o optužnici protiv Duška Kneževića i Slavoljuba Stijepovića

Kako je advokat Đukanović za "Vijesti" kazao, Višem sudu je poslao telegram u kojem obavještava da neće doći na ročište jer nije primio poziv

4900 pregleda 3 komentar(a)
Knežević i Stijepović, Foto: Screenshot
Knežević i Stijepović, Foto: Screenshot

Ročište koje je za danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgrici, na kojem je trebalo da se raspravlja o zakonitosti podignute optužnice protiv Duška Kneževića, Slavoljuba Stijepovića, i ostalih okrivljenih, odloženo je zbog nedolaska advokata Zdravka Đukanovića, branioca okrivljenog Kneževića.

Osim toga, poziv za ročište nije uručen ni okrivljenom Kneževiću.

Kako je advokat Đukanović za "Vijesti" kazao, Višem sudu je poslao telegram u kojem obavještava da neće doći na ročište jer nije primio poziv.

"Provjerom na informacije Višeg suda u Podgorici utvrdili smo da je dana 9. 9. 2020. zakazano ročište. Ovim putem obavještavam sud da nisam pristupio na navedeno ročište kao branilac okrivljenog Duška Kneževića jer nisam primio poziv za ovo ročište", navodi se u telegramu advokata Zdravka Đukanovića.

Aida Muzurović, samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici potvrdila je da je ročište odloženo za 23. oktobar.

Sudija Radomir Ivanović je kazao da nema uslova da se ročište održi i pojasnio da se ročište odlaže jer nije prošlo 50 dana, koliki je rok da pravosuđa Engleske i Sjeverne Irske odgovore na zamolnicu Crne Gore da se optuženom Kneževiću uruče optužnice i poziv za prisustvovanje ročištu.

Optužnica je podignuta u aferi “Koverta”, koju je Knežević otvorio u januaru 2019. godine objavljivanjem video snimka na kojem Stijepoviću uoči izbora 2016. predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

U optužnici, međutim, piše da je Dusko Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure, Stijepoviću predao "samo" 47.500 eura.

Osim Duška Kneževića i Slavoljuba Stijepovića, optuženi su i Kneževićevi saradnici i prijatelji Branislav Todorović, Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović i Tomica Knežević.

U optužnici se navodi da je Duško Knežević u drugoj polovini 2010. godine stvorio kriminalnu grupu čiji članovi su bili zaduženi da podižu novac koji je stečen iz nezakonitih poslova više kompanija, a potom ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove.

Osim Kneževića, optuženi su i bivši potpredsjednik odbora direktora u Atlas banci Branislav Todorović, bivši službenici te banke Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović, zaposleni u Atlas grupi, Tomica Knežević i bivši predsjednik opštine Podgorica Slavoljub Stijepović, kojem se stavlja na teret pranje novca, dok su ostali optuženi i za stvaranje kriminalne organizacije.

"Duško Knežević je za sebe odredio ulogu organizatora, davao je uputstva članovima - koji su izvršavali konverziju novca a potom mu ga predavali, o čemu je svjedočio šef za opšte poslove u Atlas banci Vlatko Rašović, koji je dobio status svjedoka saradnika. Rašović je prihvatio predlog Kneževića da obavlja funkciju ovlašćenog lica u preduzećima koja su formirana ili će biti formirana zbog realizacije kriminalnog plana - podiže novac i predaje ga organizatoru. Optuženi Tomica Knežević je prihvatio da novac koji potiče iz kriminalne djelatnosti odnosno nezakonitog poslovanja pravnih lica podiže sa njihovih računa i predaje ga organizatoru kriminalne organizacije. Optuženi Šljivančanin je postupajući po uputstvima dobijenim od organizatora Duška Kneževića, obavljao konverziju novca koji potiče iz kriminalne djeltanosti i sačinjavao potrebna dokumenta. Okrivljeni Grujović i Krdžić prihvatili su da nakon konverzije novca koji potiče iz kriminalnih djeltanosti, sačinjavaju potrebna dokumenta kako bi sve izgledalo zakonito prilikom redovnih kontrola državnih organa“, piše u optužnici.

"Okrivljeni Duško Knežević, Todorović, Tomica Knežević,Krdžić, Goran Grujović, Slavoljub Stijepović i Vlatko Rašović - svjedok saradnik, znali su da je 62.070 pribavljeno kriminalnom djelatnošću. Knežević je pored davanja uputstva i savjeta drugim okrivljenima, 110.000 dolara od kojeg je najmanje 62.070 pribavljeno kriminalnim djelatnostima, a koji dio novca je prethodno preuzeo od Rašovića, Tomice Kneževića i Andreja Kononenka u oktobru 2016. godine predao okrivljenom Slavoljubu Stijepoviću da bi ga stavio u promet – legalne tokove, radi korišćenja tog novca za parlamanetarne izbore", piše u optužnici.

Bonus video: