Čitaće i Sinđelićeve izjave

Na sjednici vijeća Apelacionog suda pročitana izreka prvostepene presude u predmetu “državni udar”

5250 pregleda 3 komentar(a)
Miroje Jovanović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Miroje Jovanović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Na sjednici vijeća Apelacionog suda, kojom je predsjedavao sudija Zoran Smolović, juče je pročitana izreka prvostepene presude Višeg suda u Podgorici u predmetu “državni udar”, sa obrazloženjem, odnosno odbrana svih okrivljenih iz presude, dok će danas, najavljeno je, biti pročitane izjave svjedoka i svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Na početku sjednice, sudija je upoznao advokate odbrane da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, rješenjem odbila njihov predlog da na sjednici vijeća koriste lap-top računare, dok je uputila vijeće Apelacionog suda da odluči o predlogu da se audio-video snima tok sjednice.

“Vijeće Apelacionog suda odbilo je predlog odbrane da se audio-video snimaju sjednice”, kazao je Smolović.

Nakon takvih odluka, branilac Andrije Mandića, advokat Miroje Jovanović ponovo je, kao i na sjednici vijeća 7. septembra, predložio da se koriste lap-top računari i objasnio da se u elektronskoj formi nalaze desetine hiljada dokumenata u PDF formatu, kao i hiljade stranica mjera tajnog nadzora...

Tražio je i izuzeće Medenice, predlažući da se o ovom zahtjevu odluči na opštoj sjednici Vrhovnog suda.

“Predsjednica Vrhovnog suda... pokazala je veliku pristrasnost odbijanjem da advokati koriste lap-top računare, i to ne prvi put u toku ovog postupka. Ranije je komentarisala u političkom kontekstu u odnosu na mog branjenika Andrije Mandića. Što se tiče korišćenja lap-top računara, nama je pred Višim sudom omogućeno da ih koristimo na 170 glavnih pretresa. Upotreba lap-top računara dozvoljena je u svim državama članicama Savjeta Evrope, tako da treba da se i nama dozvoli”, kazao je advokat.

Nakon pauze, vijeće Apelacionog suda odbilo je predlog odbrane da se spisi predmeta dostave Vrhovnom sudu radi ponovnog odlučivanja o korišćenju lap-top računara u sudnici.

Sudija Smolović rekao je da je o tome Vrhovni sud već odlučio, pa je ocijenio i bespredmetnim predlog advokata za njenim izuzećem.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, između ostalih, prvostepenom presudom osuđeni su na po pet godina zatvora u predmetu pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Odlukom sutkinje Suzane Mugoše, organizatori navodne kriminalne grupe Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su na 15, odnosno 12 godina robije.

Pojašnjava se da su ti Rusi organizovali grupu početkom 2016. godine, u kojoj je, osim Kneževića i Mandića, prihvatio članstvo i vozač u DF-a Mihailo Čađenović i drugi...

15 godina robije sljeduje Rusu Eduardu Šišmakovu, na osnovu prvostepene presude sutkinje Suzane Mugoše... To je ujedno i najveća kazna izrečena u predmetu “državni udar”

Prema navodima presude, plan kriminalne organizacije bio je da se nakon proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, likvidiraju pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice kod kampa “Zlatica” i da dio članova kriminalne grupe, ispred Skupštine Crne Gore puca na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane, kako bi stvorili privid da je dio policije prešao na stranu demonstranata.

Piše da bi zatim DF proglasio izbornu pobjedu, a onda se spremalo i hapšenje tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Bonus video: