“Policajci batinama iznudili priznanje”...

Zbog mjera NKT-a na suđenju Grujičiću samo novinar jedne redakcije

17720 pregleda 10 komentar(a)
Uviđaj nakon bombaškog napada na lokal “Grand”, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon bombaškog napada na lokal “Grand”, Foto: Savo Prelević

Optuženi za bombaške napade na lokal “Grand” i kuću nekadašnjeg funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost, Jovan Grujičić, juče je u sudnici negirao da je učestvovao u tim krivičnim djelima, prepričavajući kako je zvjerski mučen u Centru bezbjednosti Podgorica dok od njega nije iznuđeno priznanje.

To je “Vijestima” nakon suđenja kazao jedan od njegovih branilaca, advokat Damir Lekić.

Prethodno, sudija podgoričkog Osnovnog suda Nenad Vujanović, zbog mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) samo je novinaru jedne redakcije dozvolio da prisustvuje suđenju.

Policija i tužilaštvo su ranije, navodno na osnovu Grujičićevog priznanja, optužili njega i Benjamina i Zorana Mugošu za bombaške napade.

Od optužbi protiv Benjamina Mugoše odustali su, nakon što je utvrđeno da je u oba slučaja bio u Istražnom zatvoru iz kog nije mogao izaći.

“Jovan Grujičić je u cjelosti negirao navode optužnog predloga, tačnije, u cjelosti je ostao pri izjavi kojom je odstupio od prvobitne kojom je inkriminisao sebe i druge učesnike u postupku. Do detalja je opisao kako su policajci tog dana prema njemu postupali, da se nalazio u Specijalnoj bolnici odakle je prislino odveden u policijsku stanicu i skinut sa terapije”, kazao je Lekić.

Istakao je da je Grujičić pred sudijom detaljno ispričao kakvu je tešku torturu preživio i opisao na koji način su ga udarali u koje dijelove tijela, kojim sredstvima, koliko je to trajalo...

“Rekao je da sa tim događaima nema ništa i da se u vrijeme kada su izvršena oba krivična djela nalazio u Sutomoru, odakle je prvi put u Podgoricu došao 2016. godine. Predložili smo, a sud prihvatio, da se u nastavku postupka izvrši uvid u evidenciju njegovih dolazaka na posao, saslušaju Grujičićevi poslodavac, kolega i roditelji... Prihvaćeni su i predlozi tužilaštva kojima se nismo protivili, jer odbrana ne pokušava da ospori istinu, niti bilo koji državni organ navede na loš trag, naprotiv, dokazivanje istine je jedino što nas zanima”, kazao je on.

Bonus video: