sjednica vijeća u apelacionom sudu

Pročitani iskazi svjedoka saradnika Saše Sinđelića

Pročitani su iskazi svjedoka saradnika Sinđelića pred specijalnim tužiocem i na suđenju na glavnom pretresu, kao i svjedočenje Mirka Velimirovića, Slavka Nikića, te Brajana Skota, Ticijana Masua, i ostalih svjedoka

12417 pregleda 6 komentar(a)
Sinđelić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Sinđelić (arhiva), Foto: Savo Prelević

Na sjednici vijeća u Apelacionom sudu Crne Gore danas je nastavljeno čitanje prvostepene presude u predmetu “državni udar”, odnosno iskaza svjedoka i svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Pročitani su iskazi svjedoka saradnika Sinđelića pred specijalnim tužiocem i na suđenju na glavnom pretresu, kao i svjedočenje Mirka Velimirovića, Slavka Nikića, te Brajana Skota, Ticijana Masua, i ostalih svjedoka. Sjednica vijeća se nastavlja u utorak 15. septembra.

U ovom postupku pred Višim sudom u Podgorici, Sinđelić je dao iskaz u kojem je označio ruskog državljanina Eduarda Šišmakova kao organizatora i finansijera navodnog državnog udara u Crnoj Gori, navodeći da “to mora da uspe jer su to tražili lideri DF-a, te da oni neće, ne smiju da prmene vlast bez oružja”.

“Šišmakov je rekao da ne sme da se dozvoli da Milo Đukanović uopšte ode iz Podgorice. Taj čovek mora biti uhapšen i da mu se sudi. Ako ga neko bude uhapsio, biće nagrađen. Da su hteli iz DF-a da se izvrši taj prevrat, oni bi ga izvršili sa novcem koji je dat u Moskvi”, rekao je između ostalog svjedok saradnik Sinđelić pred podgoričkim Višim sudom.

Nakon završetka procesa, Sinđelić je medijima davao kontroverzne izjave kojima je negirao ono što je rekao pred sudom, dok je u nekima čak i potvrđivao da se pripremao državni udar. Video klipovi sa njegovim izjavama su objavljeni u martu 2019. godine, na dan kada su stranke u postupku trebali da daju završnu riječ.

Prema navodima prvostepene presude u predmetu “državni udar”, cilj kriminalne organizacije, koji su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO alijansi

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, planirala je da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe se sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje. Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandarnt žandarmrije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora. Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.