o navodima izvršne direktorice mans-a

SDT: Iznenađujuće da Ćalović Marković iznosi netačne podatke

Iz SDT-a su se oglasili kako bi, navode, demantovali tvrdnje koje se odnose na krivične predmete protiv Darka Šarića i Safeta Kalića

17249 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo reagovalo je na navode Vanje Ćalović Marković u sinoćnjoj emisiji "Načisto" na TV Vijesti, kazavši da je iznenađujuće da izvršna direktorica MANS-a iznosi netačne podatke.

"Dok je DPS bio na vlasti tvrdila sam da ću se boriti za pravo na pravično suđenje Mila Đukanovića. Tada su mi se u DPS-u smijali. Mislim da će im danas biti drago zbog toga. Boriću se jer vjerujem da svako ima pravo da uživa ista ljudska prava. A drugo, zato što znam da bi to bilo najgore nešto i najveća usluga koju bi mogli da mu učinimo - da mu sudimo na način koji nije u skladu sa međunarodnim standardima i da onda to padne na Evropskom sudu za ljudska prava i da mu operemo biografiju zauvijek kako što je to urađeno u slučaju Šarića i Kalića", kazala je Ćalović Marković u sinoćnjoj emisiji.

Iz SDT-a su se oglasili kako bi, navode, demantovali tvrdnje koje se odnose na krivične predmete protiv Darka Šarića i Safeta Kalića.

"Iznenađujuće je da Vanja Ćalović Marković iznosi netačne podatke u pogledu organa – tužilaštva koji je pokrenuo i vodio te postupke, vremena i toka krivičnog postupka protiv okrivljeno D.Š. i postupka koji je vođen protiv okrivljeno S.K. posebno ako se ima u vidu da se o ovim predmetima razgovaralo na konferenciji koju je organizovala upravo NVO MANS „Imovina stečena kriminalom – oduzimanje i upravljanje“, gdje su između drugih učesnika, gostovali i novinar Petar Komnenić i Glavni specijalni tužilac Tom prilikom, kao i više puta ranije, javnost, a i sagovornici u TV emisiji od 17.09.2020.godine, upoznati su sa činjenicama da je optužnica u predmetu D.Š. podignuta 14.05.2011.godine, a optužnica u predmetu S.K. 25.12.2011.godine, što znači da su obje podignute od strane tadašnjeg Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, dakle pet godina prije formiranja Specijalnog državnog tužilaštva i izbora Glavnog specijalnog tužioca", saopšteno je iz SDT-a.

Bez obzira na navedeno, dodaju, Specijalno državno tužilaštvo ukazuje da su sve optužnice, uključujući i ove u predmetima Kalića i Šarića bile podvrgnute sudskoj kontroli – potvrđivanju, i da je sudsko vijeće prilikom kontrole ovih optužnica našlo, ne samo da postoji osnovana sumnja da su tadašnji okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret, već i da je ta sumnja podignuta na nivo koji je potreban da se započne glavni pretres.

"O razlozima donošenja oslobađajućih presuda zbog složenosti razloga, ovom prilikom ih nećemo tumačiti. Podsjećanja radi samo u predmetu D.Š. donijete su od strane prvostepenog suda tri osuđujuće presude, koje su kasnije ukinute ili preinačene od strane Apelacionog suda Podgorica. Kada je riječ o radu Specijalnog državnog tužilaštva podsjećamo da je od jula 2016. godine, do danas ovo tužilaštvo podiglo 117 optužnica zbog krivičnih djela- organizovani kriminal, visoka korupcija, pranje novca i dr", dodaju iz SDT-a.

Samo po optužnicama za koruptivna krivična djela do granice osnovane sumnje, ističu, utvrđeno je da je imovinska šteta pričinjena u ukupnom iznosu od oko 175 miliona eura, a samo za periodu od 1. januara 2019. do danas specijalni tužioci su u optužnicama do granice osnovane sumnje utvrdili da je pričinjena imovinska šteta u ukupnom iznosu od oko 69 miliona eura.

"U periodu od 2018. do početka 2020.godine u krivičnim i finansijskim istragama blokirano je ukupno oko 68.000.000,00 eura, a od formiranja Specijalnog državnog tužilaštva pored novca na računima blokirane su i pokretne i nepokretne stvari u vrijednosti koja prelazi 100.000.000,00 eura, te je u postupcima finansijskih istraga jedan dio tih nepokretnosti i trajno oduzet od okrivljenih."

Samo u jednom predmetu tokom 2020. godine do danas po osnovu sporazuma o priznanju krivice na osnovu naknade pričinjene štete izvršenjem krivičnih djela u Budžet Crne Gore vraćeno je oko 1,3 miliona eura, napominju iz SDT-a.

"Takođe, po sporazumima o priznanju krivice donijete su pravnosnažne osuđujuće presude kojima su okrivljenima izricane efektivne zatvorske kazne i oduzimana imovinska korist, pa je u periodu od 2016. do 2019.godine na osnovu zaključenih Sporazuma o priznanju krivice od okrivljenih oduzeta protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od oko 33.000.000,00 eura", zaključuje se u saopštenju.