prethodna sjednica odložena nakon što je jovanović tražio izuzeće

"Državni udar": Ništa od izuzeća, nastavak 6. oktobra

Sjednica vijeća Apelacionog suda na kojoj će se raspravljati o prvostepenoj presudi za pokušaj terorizma

30539 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Sjednica vijeća Apelacionog suda Crne Gore na kojoj će se raspravljati o prvostepenoj presudi u predmetu “državni udar” zakazana je za 6. oktobar.

Jedan od branilaca kazao je “Vijestima” da je dobio poziv za taj dan, a sjednica je zakazana i za naredne dane...

Planirano je da sud nastavi sa čitanjem presude Višeg suda u Podgorici.

Prethodna sjednica vijeća odložena je nakon što je advokat Miroje Jovanović, branilac Andrije Mandića, zatražio izuzeće sudskog vijeća Apelacionog suda.

To je učinio nakon što su sudije odbile da odgode ročište zbog nedolaska branioca, advokata Dušana Radosavljevića.

“Vijestima” je potvrđeno da Apelacioni sud, međutim, odbio zahtjev za izuzeće vijeća u predmetu “državni udar”.

“Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore IV-3 Su.br.22/20 od 17. 9. 2020. godine, odbijen je kao neosnovan zahtjev zajedničkog branioca okrivljenih Andrije Mandića i Mihaila Čađenovića, advokata Miroja Jovanovića za izuzeće sudija Zorana Smolovića, Milenke Žižić i Seke Piletić, od vršenja sudijske dužnosti u predmetu ovog suda poslovne oznake Kž-S.br.17/19. U razlozima datim u obrazloženju rješenja je navedeno da iz spisa predmeta i postavljenog zahtjeva za izuzeće proizlazi da ne postoji niti jedan od razloga za izuzeće, predviđen u članu 38 Zakona o krivičnom postupku Crne Gore, koji bi doveo usumnju nepristrasnost u postupanju sudija Zorana Smolovića, Milenke Žižić i Seke Piletić. Nastavak sjednice vijeća zakazan je za dane 6. 10. 2020. godine u 10 časova, 8.10., 9.10., 14.10., 15.10., 22.10., 23.10., 29.10. i 30.10. 2020. godine, sa početkom u 9 časova”, navodi se u odgovoru sudije portparola Nevenke Popović.

Prema navodima prvostepene presude, cilj kriminalne organizacije koju su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO alijansi kao i nasilna promjena vlasti.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević nepravosnažno su osuđeni na po pet godina zatvora, zbog navodnog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godine manje.

Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandarnt Žandarmrije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić osuđena je na godinu zatvora, uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.