Zahtjev Piperovića: Obustaviti postupak protiv optuženih za šverc 840 kilograma kokaina

Predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Boris Savić je nakon okončanog ročišta rekao da će sud u zakonskom roku u narednih petnaest dana donijeti odluku

19349 pregleda 3 komentar(a)
Piperović, Foto: Filip Roganović
Piperović, Foto: Filip Roganović

U Višem sudu u Podgorici danas je održano ročište na kojoj se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv okrivljenih za šverc 840 kilograma kokaina.

Odbrana okrivljenih je zatražila da sud odnese rješenje kojim će se obustaviti postupak protiv 12 optuženih za stvaranje krimialne organizacije i šverc 840 kilograma kokaina iz Južne Amerike u luku Porto u Portugaliji.

Predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Boris Savić je nakon okončanog ročišta rekao da će sud u zakonskom roku u narednih petnaest dana donijeti odluku.

Advokat Zoran Piperović je zatražio od suda da mu se dostave mjere tajnog nadzora koje tužilaštvo ima u svom posjedu ili da se obustavi postupak protiv njegovog branjenika Milovana Lakovića.

“U transkriptu se u dva navrata navodi da Laković postavlja pitanje sagovorniku ,,kako ide sa kriminalnim planom”. Ako se dokaže da je te riječi izgovorio Laković, spremni smo da priznamo sve optužbe”, kazao je advokat Piperović. Dodao je da to što tužilaštvo nedostavlja mjera tajnog nadzora odbrani u fazi istrage predstavlja veliki problem.

Optuženi su Nikica Todorović i Damjan Vukašinović, koji su u bjekstvu. Okrivljeni Todorović, Ranko Stojović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Milovan Lolo Laković i Darko Giljača uhapšeni su 11. marta i sprovedeni u Istražni zatvor u Spužu. Zarina Karkelja je uhapšena na graničnom prelazu prilikom pokušaja da napusti Crnu Goru dok dok se za Radojem Radulovićem i Marijom Lazovićem još uvijek traga.

Todorović i Vukašinović su početkom marta 2018. godine, kako se osnovano sumnja, organizovali kriminalnu organizaciju, čiji je plan bio da djeluje na međunarodnom nivou radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Todorović je finansirao krijumčarenje kokaina, davao instrukcije o načinu vršenja kriminalnih aktivnosti, „usmjeravao i koordinirao radnjama ostalih članova grupe na sastancima koje je organizovao u prostorijama svog auto-servisa „Monte Car“ u Podgorici“. Laković je, kako se sumnja, po nalozima i uputstvima Todorovića, u svom lokalu komunicirao sa ostalim članovima organizacije, obavještavao ih o toku i praćenju realizacije kriminalnog plana. Kriminalna organizacija je katamaranom i jahtama krijumčarila kokain od Južne Amerike do Evrope, a za kupovinu brodova korišćeni su falsifikovani pasoši. Iz Specijalnog tužilaštva su nakon hapšenja dijela ove grupe saopštili da su članovi kilogram kokaina kupovali za 5.000 do 6.000 eura, a prodavali za 30.000 do 40.000 eura.

Bonus video: