Nalaz vještaka: Vjerovatnoća 50 odsto da je Konatar izvršio krivično djelo

Branilac okrivljenog advokat Boris Marinović je prigovorio nalazu i mišljenju, istučući da je trebalo koristiti pojam “malo vjerovatno”, jer je očigledna razlika u visini između Konatara i osobe na snimku izuzetom sa video nadzora

15402 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Uviđaj sa mjesta ubistva, Foto: Arhiva Vijesti
Uviđaj sa mjesta ubistva, Foto: Arhiva Vijesti

Pred krivičnim vijećem kojim predsjedava sudija Vladimir Novović u Višem sudu u Podgorici, vještak forenzičke antropologije prof. dr Anđelka Šćepanović danas je rekla u nastavku suđenja Aleksandru Konataru, optuženom da je prilikom pljačke kladionice “Lutrije Crne Gore“ u Cetinju, usmrtio košarkaša Ljuba Jovanovića 30. juna 2011. godine, hicem iz pištolja, da je 50 vjerovatnoća da je on lice koje se pojavljuje na video snimku, koje bježi nakon ubistva i pljačke.

Branilac okrivljenog advokat Boris Marinović je prigovorio nalazu i mišljenju, istučući da je trebalo koristiti pojam “malo vjerovatno”, jer je očigledna razlika u visini između Konatara i osobe na snimku izuzetom sa video nadzora.

Okrivljeni Konatar je rekao da je nalaz potpuno nerealan, dodajući da on nije lice sa video snimka.

Advokatica Andrijana Razić, branilac okrivljenog Nikole Vuletića, optužen za razbojništvo u kojem je ubijen košarkaš, ocijenila je da je nalaz stručan i objektivan, te da sud na osnovu njega treba da donese oslobađajuću presudu.

Advokat Miloš Radulović , punomoćnik porodice pokojnog Ljuba Jovanoviča, je ocijenio da je nalaz nejasan i nepotpun.

“Nalaz je čak i protivrječan i samo se zasniva na utisku vještaka a ne na naučnim metodama. Ovakav nalaz ne može ući u razmatranje prilikom odlučivanja u ovoj pravnoj stvari”, kazao je on.

U ovom predmetu okrivljeni su Nikola Vuletić i Konatar, zbog izvršenja krivičnog djela – razbojništvo, a okrivljeni Konatar u sticaju sa krivičnim djelom ubistvo.

Optužnicom se Aleksandar Konatar i Nikola Vuletić terete da su 30. juna 2011. godine oko 22.25 sati u automat klubu Lutrije Crne Gore na Cetinju, učestvovanjem u radnji izvršenja sa umišljajem zajednički izvršili krivično djelo i upotrebom sile protiv nekog lica oduzeli tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribave protivpravnu imovinsku korist" .Nakon pljačke, kako se dodaje u optužnici, Konatar je potrčao ka izlazu i ispalio metak u pravcu Jovanovića koji se nalazio pored vrata.

Bonus video: