Vujović optužen za napad na čuvare

“Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je protiv lica I. V. podigao optužni predlog, zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, objasnila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić

11801 pregleda 0 komentar(a)
Vujović, Foto: Luka Zeković
Vujović, Foto: Luka Zeković

Osuđenik Ivan Vujović optužen je za napad na službeno lice u vršenju službene radnje, jer je 2. juna uništavao invertar prostorije u kojoj je smješten, zatim odbio da postupi po naređenju službenih lica, vrijeđao službenike obezbjeđenja, a potom ih i napao.

To su “Vijestima” odgovorili iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

“Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je protiv lica I. V. podigao optužni predlog, zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, objasnila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

Vujović jeosumnjičen da je 2. juna napao dvojicu službenika spuškog zatvora, u paviljonu C Kazneno-popravnog doma.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, “Vijestima” su tada objasnili da je osuđeni ubica incident započeo lomljenjem zatvorskog inventara. Uprava zatvora na čijem čelu je Milan Tomić, o incidentu je obavijestila danilovgradsku policiju.

Povrijeđenim čuvarima u Kliničkom centru konstatovane su lakše tjelesne povrede, a Vujovića je pregledao zatvorski ljekar. Iz UIKS-a je pojašnjeno da je Vujović 2. juna, u dijelu u kojem je smješten, narušio odredbe Pravilnika o kućnom redu za izdržavanje kazni zatvora u UIKS-a.

“Imenovani je tom prilikom uništavao invertar prostorije u kojoj je bio smješten, odbio da postupi po naređenju službenih lica, vrijeđao službenike obezbjeđenja, a zatim je i izvršio napad na službena lica u obavljanju službenog zadatka. Intervencijom ovlašćenih službenih lica savladan je otpor zatvorenika I. V., nakon čega su preduzete mjere predostrožnosti prema imenovanom zatvoreniku, a u cilju sprečavanja daljeg narušavanja odredbi Pravilnika o kućnom redu. Dvojica službenika UIKS-a koji su napadnuti od strane zatvorenika I. V. nakon ukazane medicinske pomoći od strane službenika Sektora za zdravstvenu zaštitu UIKS-a, odvedeni su u Klinički centar Crne Gore, kojom prilikom su kod imenovanih konstatovane lakše povrede. Takođe, i zatvorenik I. V. pregledan je od strane zatvorskog ljekara, na osnovu kojeg pregleda nije konstatovana potreba za daljim pregledima u Klinički centar Crne Gore”.

Istakli su i da će protiv Vujovića biti pokrenut i disciplinski postupak u cilju utvrđivanja njegove odgovornosti.

Vujović je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva Radomira Savovića 2008. godine.

Zbog incidenata u spuškom zatvoru, on je 2013. godine po kazni prebačen u bjelopoljski zatvor, odakle je pobjegao 24. decembra 2015. godine. Robijaš je tog dana, u prostoriji u kojoj su telefonske govornice, izvadio pištolj, razoružao čuvare, zaključao ih uz prijetnje da će pucati, a potom isto ponovio i na prijavnici i išetao preko kapije.

Uhapšen je u novembru sljedeće godine u Njemačkoj, u blizini granice sa Holandijom, na auto-putu A3.

Policija je tada kod njega pronašla veću količinu narkotika i falsifikovanih dokumenata.

Crnoj Gori izručen je nakon završenog sudskog procesa u Njemačkoj, u avgustu 2018. godine.

U oktobru 2017. godine osuđen je na tri godine i mjesec robije zbog bjekstva iz zatvora.

Taj postupak ponovljen je, jer mu je, suđeno u odsustvu.

Istražitelji vjeruju da su on i njegov nekadašnji cimer iz ćelije, takođe osuđeni ubica Jovica Zindović, iza rešetaka skupa kovali plan za bjekstvo. Zindović je bjelopoljskim čuvarima pobjegao 7. oktobra. 2015. godine. Taj Mojkovčanin osuđen za ubistvo Luke Popovića, uhapšen je 21. jula 2016. u Beogradu.

Nakon hapšenja bjegunca u Njemačkoj, policija je saopštila da je pokušao da izmijeni lični opis puštanjem brade i kose, nošenjem naočara za vid...

Više puta kršio Pravilnik o kućnom redu...

Iz Uprave za izvršenje kričnih sankcija ranije su odgovorili da je Vujović zatvorenik koji je u toku dosadašnjeg boravka na izdržavanja kazne zatvora, u više navrata kršio odredbe Pravilnika o kućnom redu...

“Zbog čega su imenovanom i u prethodnom periodu izricane disciplinske mjere”.

Vujović je i krajem jula prošle godine, u prostoriji za posjete napao službenika spuškog zatvora, prijetio mu i tražio da se obračuna da direktorom UIKS-a i njegovim pomoćnikom.

Incident je počeo nakon što ga je službenik opomenuo da se nedolično ponaša, nakon čega je Vujović najprije počeo da ga vrijeđa, a potom mu i prijetio.

Tužilaštvo je tada formiralo predmet i izjasnio se da postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Bonus video: