Pred vijećem Apelacionog suda razmatraće se žalbe na osuđujuću presudu za ubistvo Šćekića

Vrhovni sud nije mogao da otkloni nedostatke koje su, razmatrajući žalbe na presudu za ubistvo policijskog funkcionera, utvrdile njihove kolege iz Ustavnog suda

9826 pregleda 1 komentar(a)
Bigović, Boreta, Vujadinović na početku procesa za ubistvo Šćekića, Foto: Arhiva Vijesti
Bigović, Boreta, Vujadinović na početku procesa za ubistvo Šćekića, Foto: Arhiva Vijesti

Sudije Apelacionog suda uvažile su juče zahtjev advokata optuženih za ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića - da pred njihovim vijećem budu razmatrane žalbe na osuđujuću presudu, umjesto otvaranja glavnog pretresa.

Takav zahtjev uslijedio je nakon što je sudija izvjestilac Zoran Smolović donio odluku da održi glavni pretres na kojem će postupati po ukidnim razlozima Vrhovnog suda, koji je između ostalog konstatovao da treba ispitati prekid zatvorske kazne zaštićenog svjedoka u tom predmetu Zorana Vlaovića sa njegovim svjedočenjem na glavnom pretresu.

Vrhovni sud nije mogao da otkloni nedostatke koje su, razmatrajući žalbe na presudu za ubistvo policijskog funkcionera, utvrdile njihove kolege iz Ustavnog suda.

Advokati odbrane, međutim, ukazali su na obaveznost poštovanja odluke Ustavnog suda, čiji se razlozi bitno razlikuju od ukidnih razloga sudija Vrhovnog suda, pa su tražili da umjesto glavnog pretresa bude održana sjednica na kojoj će biti razmatrane njihove žalbe.

Rekli su da očekuju da i taj sud ukine presudu, a potom predmet vrati Višem sudu, koji, prema njihovom mišljenju, jedini može otkloniti ukazane nedostatke.

“Ne radi se ovdje o postupku po nalogu Vrhovnog suda, koji se u bitnom razlikuje od sadržine odluke Ustavnog suda, zbog čega je povrijeđeno pravo na odbranu. Sudije Ustavnog suda navode kvalitet dotičnog iskaza, a to je iskaz Zorana Vlaovića koji je uticao na postupak u cjelini. Ovaj sud je obavezan da poštuje odluku Ustavnog suda, bez obzira na razloge Vrhovnog suda”, rekao je advokat Dragoljub Đukanović.

Zahtjev je podržao i njegov kolega Danilo Mićović, ističući da se “više na ovaj način ne može ismijavati pravda”, već da je krajnje vrijeme da se što prije donese oslobađajuća odluka...

Tvrdi da zbog tog postupka Crna Gora ima veliki minus i da se zato neće olako zatvoriti poglavlje koje se odnosi na pravosuđe. U pravdu sve manje, kako je rekla, vjeruje i sestra ubijenog inspektora. Tvrdi da ih nadležni organi zamajavuju od početka:

“Poslije 15 godina od ubistva moga brata, suđenje još nije okončano, agonija porodice Slavoljuba se i daje nastavlja. Tako da prosto i sumnjam da će se okončati kako treba i da će pravda biti zadovoljena u potpunosti, ali sam sigurna u jedno - da je krivica optuženih dokazana”.

Krajem juna prošle godine, sudije Ustavnog suda konstatovale su da su redovni sudovi olako povjerovali iskazu zaštićenog svjedoka u tom postupku - Zorana Vlaovića i apostrofirali da je taj dokaz za redovne sudove imao veliki značaj.

Oni su ukinilu presudu kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina zatvora.

Načelnik Odjeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta - Šćekić, ubijen je 30. avgusta 2005. godine na pragu svoje kuće, hicima iz automatske puške.

Poslije gotovo 15 godina, praktično se kreće od početka u tom sudskom procesu.

U presudi Vrhovnog suda u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je nesporno da se pobijana presuda, pored ostalog, zasniva na iskazu zaštićenog svjedoka: “Međutim, kako to ocjenjuje Ustavni sud u svojoj odluci, iskaz svjedoka Vlaovića istina nije bio jedini dokaz na kojem se zasnivala osuđujuća presuda, ali je ovaj iskaz za redovne sudove u postupku imao veliki značaj, što ukazuje da se radi o važnom i relevantnom dokazu”, navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda.

Bonus video: