„Džon Goti” je organizovao ubistvo

Produžen pritvor Stefanu Kovaču zbog sumnje da je učinio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije

14597 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Navodni organizator kriminalne organizacinje pod pseudonimom Džon Goti, naredio je Stefanu Kovaču da ubije jednu osobu.

To piše u rješenju sudija Apelacionog suda, kojim se usvaja žalba njegovog branioca na odluku podgoričkog Višeg suda o produženju pritvora.

Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje, a savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović kazala je za “Vijesti” - da na osnovu takve odluke Apelacionog suda, osumnjičeni nije pušten iz pritvora, već je u međuvremenu donijeta nova odluka kojom se Kovaču produžava pritvor.

U odluci suda, detaljno se navodi šta Specijalno državno tužilaštvo, naredbom o sprovođenju istrage, osumnjičenom stavlja na teret:

“K. S. svjestan svoga djela čije je izvršenje htio i znajući da je njegovo djelo zabranjeno u cilju realizacije kriminalnog plana dana 29.7.2020.godine, slijedeći naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije ‘Džon Goti’, pokušao na svirep i podmukao način da liši života K. D.... na način što je označenog dana po prethodno dobijenim uputstvima od organizatora kriminalne organizacije sa pripremljenom garderobom, garderobom za skrivanje identiteta sa Cetinja krenuo prema Bilećkom jezeru kako bi mimo graničnog prelaza prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine, gdje bi ga sačekali neidentifikovani pripadnici kriminalne organizacije, iz zasjede na podmukao način sačekao K. D. u kafiću, gdje je oštećeni uobičajno provodi vrijeme i istog bi lišio života upotrebom vatrenog oružja koje bi mu drugi pripadnici kriminalne organizacije obezbijedili”, piše u odluci sudija Apelacionog suda.

Objašnjava se da Izvršenje krivičnog djela, dodaje se spriječili su službenici Uprave policije.

“Koji su ga zaustavili prilikom nelegalnog prelaska državne granice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te s tim u vezi činjenica da je ovaj okrivljeni lišen slobode na graničnom prelazu Crne Gore i BiH dana 29. 7. 2020. godine”, piše u odluci.

Sudije, međutim, u prvobitnoj odluci ukazuju da Viši sud nije naveo na osnovu kojih dokaza je Kovač osnovano sumnjiv.

“Prvostepeni sud u obrazloženju pobijanog rješenja ne navodi koji su to dokazi na osnovu kojih bi proizlazile činjenice i okolnosti koje bi upućivale na postojanje osnovane sumnje da je navedeni okrivljeni izvršio ovo krivično djelo”, piše u odluci sudija.

Kum mafijaške familije Gambino

Džon Goti bio je američki mafijaš italijanskog porijekla.

Navodi se da je bio kum mafijaške familije Gambino, jedne od pet velikih porodica koje djeluju na području Njujorka.

Osuđen je 1992. na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog 13 ubistava, reketa, iznuda, neplaćanja poreza i ilegalnog kockanja.

“Uživao je u medijskoj pažnji, te je postao najpoznatiji mafijaš svog vremena. Američki mediji su ga nazivali Uredni Don (eng.The Dapper Don) zbog nošenja skupocjenih odjela u javnosti, i Don od teflona (eng.The Teflon Don), jer je uspješno izbgegavao osudu pred sudom te se optužbe ‘nisu ljepile’ na njega”, piše na Vikipediji.

Bonus video: