Bigović ostaje iza rešetaka

"Odbijen je kao nesonovan predlog odbrane da se okrivljenom Lj. B. ukine pritvor i odrede mjere nadzora uz davanje jemstva", kazala je Vijestima Muzurović

35804 pregleda 42 reakcija 9 komentar(a)
Bigović, Foto: Savo Prelević
Bigović, Foto: Savo Prelević

Vijeće podgoričkog Višeg suda odbilo je zahtjev Ljuba Bigovića za ukidanje pritvora zbog neadekvatnih uslova za liječenje u spuškom zatvoru.

To je “Vijestima” potvrdila savjetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda Aida Muzurović.

"Odbijen je kao nesonovan predlog odbrane da se okrivljenom Lj. B. ukine pritvor i odrede mjere nadzora uz davanje jemstva", kazala je Vijestima Muzurović.

Bigović je osuđen na 30 godina zatvora zbog organizovanja ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, ali ta presuda je ukinuta.

Specijalno državno tužilaštvo, uoči odluke suda, saglasilo se da se prihvati jemstvo i da se prema optuženom odrede mjere nadzora - zabrana napuštanja stana, zabrana napuštanja mjesta boravišta, obaveza povremenog javljanja državnom organu i privremeno oduzimanje putnih isprava.

Bigović je na ime jemstva ponudio stavljenje hipoteke na nepokretnostima čija je vrijednost 508.000 eura i 340.000 eura.

Bigović, Saša Boreta, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni su u podgoričkom Višem sudu na po 30 godina zbog likvidacije načelnika Odjeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta Slavoljuba Šćekića.

Policajac je ubijen je 30. avgusta 2005. godine na pragu svoje kuće, hicima iz automatske puške.

Vrhovni sud ukinuo je tu opravosnaženu odluku i vratio predmet drugostepenom Apelacionom sudu na ponovno suđenje.

Iz Vrhovnog suda su, kao i njihove kolege iz Ustavnog, nakon 15 godina konstatovali da im je tek sada sumnjivo što je nekadašnji zaštićeni svjedok Zoran Vlaović zvani Bohum dobio prekid zatvorske kazne, dan nakon što je kod istražnog sudije ispričao navodna saznanja o ubistvu Šćekića.

U presudi Vrhovnog suda u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da je nesporno da se pobijana presuda, pored ostalog, zasniva na iskazu zaštićenog svjedoka Vlaovića:

“Međutim, kako to ocjenjuje Ustavni sud u svojoj odluci, iskaz svjedoka Vlaovića, istina, nije bio jedini dokaz na kojem se zasnivala osuđujuća presuda, ali je ovaj iskaz za redovne sudove u postupku imao veliki značaj, što ukazuje da se radi o važnom i relevantnom dokazu".

Bonus video: