Nastavljeno čitanje prvostepene presude u predmetu "državni udar"

Pročitan je dio presude koji se odosi na telekomunikaciono vještačenje, i sud će na narednoj sjednici, koja je zakazana za 14. oktobar, pročitati mjere tajnog nadzora

3344 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Na sjednici vijeća u Apelacionom sudu Crne Gore danas je nastavljeno čitanje prvostepene presude u predmetu "državni udar".

Pročitan je dio presude koji se odosi na telekomunikaciono vještačenje, i sud će na narednoj sjednici, koja je zakazana za 14. oktobar, pročitati mjere tajnog nadzora.

Od 678 strana, na koliko je napisana presuda, do danas je pročitana 431 stranica.

Prema navodima prvostepene presude u predmetu "državni udar", cilj kriminalne organizacije, koji su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO alijansi Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, planirala je da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe se sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje. Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem. Državljanin Srbije, general i bivši komandarnt žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora. Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.

Bonus video: