“Da im Bog vrati što su meni napravili”

Bećirović juče u sudnici podgoričkog Osnovnog suda potvrdio da je kupio plac od predsjednice Vrhovnog suda, a onda se kletvom i uvredama obrušio na MANS, Vijesti i Dan

39408 pregleda 129 reakcija 55 komentar(a)
Porodični prijatelj Medenice: Bećirović, Foto: Savo Prelević
Porodični prijatelj Medenice: Bećirović, Foto: Savo Prelević

Biznismen Zoran Ćoćo Bećirović rekao je da je prijatelj sa predsjedicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom i da je lično on sa njom razgovarao o kupovini zemljišta u Kolašinu.

To je kazao u sudnici podgoričkog Osnovnog suda, u postupku koji je pokrenuo protiv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), i izdavača Vijesti i Dana - Daily Pressa i Jumedia monta.

Tokom suđenja kletvom i uvredama obrušio se na tužene.

Bećirović i njegova kompanija “Caldero Trading LTD” tužbu su podnijeli nakon što je MANS objavio, a “Vijesti” i “Dan” prenijeli tekst - da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, četiri godine od nadležnih organa krila informaciju o poslu sklopljenom sa kolašinskim biznismenom, iz kojeg je prihodovala blizu 139 hiljada eura.

“Ja jesam porodični prijatelj sa gđom Vesnom Medenicom, ali me od strane tuženih niko nikada nije pitao da Ii sam ja porodični prijatelj sa gđom Vesnom Medenicom. Ja sam u medijima govorio da sam porodični prijatelj sa gđom Vesnom Medenicom, ali ne mogu da se sjetim gdje sam i kada to pomenuo. Ja sam lično razgovarao i pregovarao sa gđom Vesnom Medenicom u vezi s kupovinom predmetnog zemljišta. Ja se bavim kupovinom i prodajom zemljišta i u Kolašinu imam preko 3,5 miliona kvadrata zemljišta, a malo je Kolašinaca koji mi nijesu prodali zemlju”, rekao je Bećirović.

Tvrdio je da u poslu sa Medenicom nije bilo pranja novca, kao ni prilikom kupovine bilo kojeg zemljišta, navodeći da je uobičajena procedura da se sa svakom novom kupovinom osniva nova firma:

“Kako bi se ta imovina prenijela na novoformiranu firmu... Prije kupovine kod gđe Vesne Medenice, kompanija Lolkan je mislim imala oko 36 hektara zemlje u vlasništvu. Iz ugovora se jasno vidi da su sredstva za kupovinu zemlje kod gđe Vesne Medenice došla kao pozajmica, na osnovu ugovora od moje firme ‘Caldero Trading LTD’ i to je bilo potpuno normalno poslovanje na osnovu ugovora...”

Rekao je i da je puno puta do sada u “zajedničkoj sprezi izmedu tužilastva, posebno Specijalnog i mafijaških medija i ove organizacije” bio predmet istrage, ali da nikada nije došlo do pokretanja postupaka, pa nije krivično osuđivan.

Tvrdio je da nije kriminalac, da se ne bavi nikakvim kriminalnim poslovima, pranjem para i da nije kontroverzni biznismen.

Medije i MANS optužio je da su mu tekstovima pričinili štetu - tako što je došlo do gubitka poslovnih partnera, problema sa stranim bankama...

Nije želio da kaže koji su poslovni partneri nakon toga prekinuli saradnju sa njim i njegovim preduzećem nakon tekstova, niti koje banke su mu zatvorile račune “jer su se bojale da se bavim pranjem novca” niti ko “zazire” od njega.

Rekao je da je jedno pravno lice odustalo od saradnje sa njim jer se vlasnik tog preduzeća “prepao da Specijalno tužilaštvo ne dođe da češlja njegove firme”.

Nakon što je Bećirović uvredljivo govorio o tuženima, punomoćnik Dana, advokat Nebojša Asanović, kazao je da smatra da on gubi moralno, a samim tim i zakonsko pravo za naknadu nematerijalne štete.

“Pošto je tužilac uzvratio apsolutno na uvredljiv način u odnosu na tuženog III reda i uopšte na sve tužene i u podnescima i posebno danas na ročistu pred sudom, smatram da gubi moralno pravo, a samim tim i zakonsko pravo za naknadu nematerijalne štete zbog navodno neistinitih navoda tuženog III reda, a i uopšte tuženih na račun tužilaca”, kazao je on.

Punomoćnik MANS-a, advokat Dalibor Tomović, prigovorio je iskazu Bećirovića, navodeći da je suština da je i sam demantovao navode tužbe:

“Na način što je potvrdio da je tačno da njegovo poznanstvo sa predsjednicom Vrhovnog suda u smislu prijateljstva saopšteno javnosti mnogo prije ovog suđenja, tj. u medijima”.

Prijeti li Ćoćo ili kune?

Bećirović je juče u sudnici, nakon što je pomenuo da mu je brat Dragan ubijen, prokleo tužene - da im se desi ono što i njemu.

“Pošto su kletve u Crnoj Gori postale moderne u posljednje vrijeme, onda im ja želim da sve ono što su oni napravili, pri čemu ne mislim na njihove porodice, već na njihove principale, da im se ako Bog da vrati sve ovo što su uradili meni i mojoj porodici, neka se vrati njima i njihovim porodicama sve do praunučeta”, rekao je Bećirović.

To je kazao nakon što je punomoćnik prvotuženog MANS-a, advokat Dalibor Tomović, ukazao sudiji da je Bećirović tokom iskaza uputio kletve advokatima i njihovim principalima.

Sudija Simo Rašović upozorio ga je i istakao da će ga kazniti ako se takvo ponašanje i slučajno ponovi.

Tomović je “Vijestima” kazao da u zapisnik nije ušlo da je Bećirović ubistvo svog brata dovodio u kontekst kletve.

“Danas smo imali neobičnu i neprimjerenu konstataciju tužioca koji je uputio kletvu na račun mog klijenta i medija koji su tuženi u ovom predmetu i koji imaju elemente i prijetnje, bar tako ih doživljava moj klijent. Naime, u toj kletvi koju je izrekao tužilac kazao je da želi da se mom klijentu desi sve ono što se desilo njemu i članovima njegove porodice. Iako to nije ušlo u zapisnik, prethodno je tužilac pominjao ubistvo svog brata i upravo to dovodio u kontekst ove kletve. Mi smatramo, odnosno moj klijent smatra, da je to neprimjerena prijetnja i pritsak na njegov rad i izvještavanje“.

Punomoćnik Daily Pressa, advokat Branimir Lutovac, rekao je da to nije doživio u svojoj tridesetpetogodišnjoj advokatskoj karijeri.

Rekao je da je Bećirović, osim što je kleo, tužene nazvao lažovima i mafijašima:

“A mladom kolegi je rekao da ‘ne lupeta’. Zbog svih ovih kvalifikativa upozoren je od strane postupajućeg sudije pod prijetnjom kažnjavanja. Da spektakl bude veći, potrudio se i punomoćnik tužioca Bećirovića, koji je predložio, citiram - ‘Da se u svojstvu svjedoka saslušaju svi mi punomoćnici stranaka i da nam se sud postavi pitanje - da li se po kafanama, pozorištima, bibliotekama i drugim mjestima gdje izlazimo priča o Zoranu Bećiroviću kao kriminalcu’ “, kazao je Lutovac...

Bonus video: