Kontiću određen ekstradicioni pritvor

Osumnjičeni za pokušaj ubistva saglasan da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji

18594 pregleda 42 reakcija 7 komentar(a)
Uhapšen juče u Podgorici, Foto: Vijesti.
Uhapšen juče u Podgorici, Foto: Vijesti.

Tridesetogodišnji Ivan Kontić, osumnjičen da je brutalnim prebijanjem pokušao da ubije 28-godišnjeg mladića, u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, saglasan je da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji po čijoj potjernici je juče i uhapšen.

To je za TV Vijesti saopštila savjetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda Aida Muzurović, i dodaje da je sudija za istragu saslušao osumnjičenog, nakon čega mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Kontić je uhapšen u nedjelju u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo.

Povezani članci

11. Oktobar 2020.

Kontić uhapšen na Zabjelu

"Određen mu je ekstradicioni pritvor u trajanju do 30 dana. Iako je odbrana bila drugačijeg stava, Kontić je insistirao da što prije bude izručen Srbiji, odnosno Višem sudu u Novom Sadu, kako bi iznio sve činjenice i okolnosti, a posebno u odnosnu na kvalifikaciju krivičnog djela - ubistvo u pokušaju, jer iz podataka kojima odbrana raspolaže, a i sam Kontić, ne može se u bilo kom slučaju raditi o tom krivičnom djelu, već o dosta blažem", rekao je Kontićev branilac, advokat Damir Lekić.

Potvrdio je da je njegov branjenik pred sudijom za istragu Vladimirom Novovićem pristao da u skraćenoj proceduri bude izručen.

"Kako bi pred Višim sudom iznio svoju verziju koja će, kada se dovede u vezu sa ostalim iz spisa predmeta na taj predmet drugačije uticati u pogledu pravne kvalifikacije, ali i okolnosti zbog čega je postupljeno i kako je postupljeno. Sudiji za istragu je rekao da je raspoložen da se odmah uputi u Srbiju kako bi se predao nadležnim pravosudnim organima", rekao je Lekić.

Objasnio je da je dalja procedura da krivično vanraspravno vijeće odlučuje o uslovima za izručenje, a ako oni ocjene da su ispunjeni, predmet se dostavlja ministru pravde.

"Ukoliko on odobri izručenje, čekaju se pravosudni organi Srbije, da dođu po lice za koje su izdali potjernicu".

Rekao je da je Višem sudu u Podgorici dostavljen dio predmeta pokrenutog u Srbiji.

Bonus video: