SDT provjerava poslovanje kompanije "Flemer stone" i odnos PU prema njima: Krili dug državi od 670.000 eura?

Iz Poreske uprave, tvrde da su preduzeli sve zakonske obaveze da naplate dug...

44407 pregleda 46 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) provjerava da li je neko od državnih službenika zloupotrebom službenog položaja omogućio preduzeću “Flemer stone” da državu zakine za oko 670.000 eura poreskog duga.

To preduzeće u stečaju je od decembra 2019. godine, a navodno cijele te godine bilo je skinuto sa crne liste Poreske uprave.

Iz Poreske uprave, međutim, tvrde da su preduzeli sve zakonske obaveze da naplate dug...

Pregledom “crne liste” poreskih dužnika na zvaničnom sajtu Poreske uprave iz dijela 2019. godine, te firme nema u toj evidenciji.

“Povodom Vaših pitanja obavještavam Vas da se navedeni predmet nalazi u fazi izviđaja, a više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka koji je u toku”, odgovorila je Vijestima portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

U odgovorima nije objašnjeno da li su u tom predmetu saslušani direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša i službenica Specijalnog policijskog odjeljenja Milijana Čukić, protiv kojih je i podnijeta prijava SDT-u.

Čukić je nevjenčana supruga doskorašnjeg vlasnika firme “Flemer stone” Mila Đurovića.

Đurović je “Vijestima” rekao da nije saslušan u tom postupku i da je preduzeće prodao prije tri godine.

Poreska inspekcija, prema informacijama “Vijesti”, još 2017. obavila je inspekcijski nadzor i konstatovala: ‘Zbog nepodnošenja prijave poreza na dobit 2017. godine, preduzeću je doneseno Rješenje o zabrani raspolaganja sredstava na žiro računima”, navodi se između ostalog u zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru iz 2019. godine

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) u preduzeću koje je u blokadi od 20. decembra 2016. godine, Đurović je do 6. maja 2018. godine bio vlasnik i odgovorno lice, a Čukićeva se pojavljuje kao ovlašćeno lice do 28. septembra 2011. godine.

U prijavi dostavljenoj SDT-u i Agenciji za nacionalnu bezbjednost, a u koju su “Vijesti” imale uvid, navedene su i dokumentovane sve promjene u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi tog preduzeća, zapisnici o izvršenom inspekcijskom nadzoru, rješenje o stečaju uvedenom na prijedlog povjerioca - Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave.

Anonimni podnosilac prijave naslovljene na glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, napisao je da je u saznanju da je ta firma u septembru 2016. godine, tokom kontrole Poreske uprave, osnovala drugo preduzeće “Flemer stone AG” i to upravo zbog velikih poreskih obaveza.

“Poreski dug ‘Flemer stone’ prvi put se objavljuje na listi poreskih dužnika u oktobru 2016. godine i do kraja 2018. godine raste sa 381.282,71 na 634.332,79 eura. Od januara 2019. godine ne nalazi se na listi poreskih dužnika, odnosno kriminalnim planom je namjerno sklonjen sa liste dužnika, što je omogućilo NN lice... Poreski dug od 667.186,05 eura naknadno se pojavio, kada je Poreska uprava dostavila prijedlog za otvaranje stečaja nad ovim društvom... Stečaj je otvoren 6. decembra 2019. godine, po kriminalnom planu sa ciljem da se izbjegne plaćanje obaveza prema dobavljačima, zaposlenima, plaćanje poreza i doprinosa na plate, na šta ukazuje rješenje Privrednog suda ST. br. 913/19. Inicirala ga je Poreska uprava”, piše u prijavi...

Dokumentacija Društva (Flemer stone) za period 2010, 2011. i 2012. godiu uništena je tokom poplave u Arhivi preduzeća, rekao je u novembru 2016. godine poreskoj inspektorki Đurović, piše u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru

Iz SDT-a nisu odogovorili da li je utvrđeno je li “Flemer stone” sklanjana sa liste poreskih dužnika u januaru, aprilu i oktobru 2019. godine, ali ni da li je Čukić ikada postupala, kao službenik UP, u bilo kojoj istrazi vezanoj za tu i firmu “Flemer stone AG”.

Prema kartonu Agencije za sprečavanje korupcije, koji je ona prijavila, firma “Flemer stone” je u stopostotnom vlasništvu njenog nevjenčanog supruga, dok je prema podacima CRPS-a, u avgustu 2017. godine vlasništvo je prenijeto na Katarinu Đuričković.

“Postavlja se pitanje ko je stavrni vlasnik ‘Flemer stone’ u stečaju, a ko ‘flemer stone AG’ d.o.o. Nikšić, a ko je vlasnik duga od preko 600.000 eura”, piše u prijavi.

PU: Uradili smo sve, ne znamo za izviđaj

Iz Poreske uprave tvrde da su uradili sve kako bi naplatili dug od preduzeća “Flemer stone”, a da ih SDT nije informisalo o formiranju predmeta ispitivanja zakonitosti poslovanja tog pravnog lica:

“Niti smo u bilo kojem svojstvu kontaktirani od strane nadležnih organa, te samim tim nijesmo ni u mogućnosti da komentarišemo isti”.

PU “Vijesti” su pitale i da li su u tom predmetu saslušani direktor te Uprave Miomir M. Mugoša i njegove kolege.

“Kada je u pitanju poreski tretman pomenutog pravnog lica, naglašavamo da je kod istog u periodu od 2016. do 2019. godine Poreska uprava, kao i kod svih ostalih poreskih obveznika, u skladu sa Planom za upravljanje poreskim dugom i jačanje mjera naplate za period 2017.-2021. godina donijetim prema smjernicama Međunarodnog monetarnog fonda – Sektor za fiskalna pitanja i preporukama DRI, a u cilju naplate poreskog duga, izvršila postupak inspekcijskog nadzora, te preduzela sve zakonom propisane mjere prinudne naplate, i to bviše puta blokadu žiro-računa, uspostavljanje hipoteke nad imovinom i zabranu raspolaganja sredstvima”, objašnjeno je iz Uprave.

Oni tvrde da je, imajući u vidu da preduzetim mjerama nije bilo moguće naplatiti obaveze od poreskog dužnika, u skladu sa pomenutim Planom, a kao i kod svih ostalih neaktivnih obveznika kod kojih mjere naplate nijesu dale efekta, Poreska uprava 20. septembra Privrednom sudu podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad istim - za neizmirene poreske obaveze u iznosu od 667.186,05 eura.

Objasnili su da je Rješenjem Privrednog suda pokrenut postupak utvrđivanja razloga za pokretanje stečajnog postupka, zakazano ročište za raspravljanje o postojanju stečajnih razloga tokom kog je, nakon razmatranja predloga i dokaza 6. decembra 2019. godine otvoren stečajni postupak.

“U zakonom ostavljenom roku Poreska uprava je podnijela prijavu potraživanja u iznosu od 694.594,66 eura, a na zakazanom ročistu za ispitavanje potraživanja stečajni upravnik je u cjelosti priznao prijavljeno potraživanje Poreske uprave. Sve dalje radnje i postupci su u nadležnosti stečajnog upravnika kao organa stečajnog postupka”, tvrde iz PU.

Iz te Uprave zaključili su da su, postupajući u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzela sve mjere ta naplatu i obezbjeđenje poreskog duga obveznika ‘Flemer stone’.

Nisu odgovorili da li je to preduzeće bilo na listi poreskih dužnika u januaru, aprilu i oktobru 2019. godine i ako nije, zbog čega je i po čijem nalogu je sklonjeno sa liste poreskih dužnika.

Đurović: Dug je manji, nastao zbog posla sa Budvom

Iako Đurović tvrdi da “Flemer stone” nije u njegovom vlasništvu i da je to preduzeće prodato prije tri godine, njegova nevjenčana supruga Milijana Čukić uredno ga prijavljuje Agenciji za sprečavanje korupcije.

“Preduzeće je prodato prije tri godine, u stečaju je. Ispali su problemi u poslovanju, radio sam za Opštinu Budva, tamo su nastali problemi, meni dugo nije plaćano... Nije urađena kontrola kako treba, stvarni dug je nekih stotinak hiljada, a onda se sa kamatom popeo toliko”, rekao je Đurović.

Tvrdi da nije saslušan zbog tog “prekršaja” ali da to nema nikakve veze sa njegovom suprugom.

“Nju to ne interesuje, daleko je od te priče i odavno se distancirala”, kazao je on.

Bonus video: