Radović o krađi u kući Aca Đukanovića: Ukradeno 330.000 eura nakita

Radović je objasnila da je Pešukić iz kuće Đukanovića krala, iskorišćavajući povjerenje Gabrijele Đukanović, supruge Aca Đukanovića.

64031 pregleda 1285 reakcija 103 komentar(a)
Radović, Foto: Savo Prelević
Radović, Foto: Savo Prelević

Iz kuće Aca Đukanovića ukraden je nakit vrijedan oko 330.000 eura, kazala je danas specijalna tužiteljka Stojanka Radović.

Za krađu nakita iz kuće brata predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, to tužilaštvo sumnjiči Anu Pešukić. Tužiteljka Radović danas je na konferenciji za medije kazala da je osumnjičena ukradene predmete odnosila kod F.R. koji ga je prodavao u zlatari.

"Specijalno držvno tužilaštvo je pokrenulo istragu, zbog osnovane sumnje da je 2019. godine formirana kriminalna organizacija, čiji organizator je R.F., a njeni članovi P.A. i R.Č. i još nepoznatih lica, koja je djelovala sve do početka aprila 2020. godine, kada je otkrivena, a koja kriminalna organizacija je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela protiv imovine, teška krađa iz člana 240 KZ CG, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći", rekla je Radović.

Objasnila je da su tokom postupka utvrdili da je F.R. u svojoj zlatari, bez dokaza o porijeklu izložio 1.053 grama nakita od zlata - ogrlica, narukvica, privezaka, prstenja.. 930 grama nakita od zlata bez žiga, zatim kilogram i 853 grama nakita od srebra, 136 zlatnika, 33 komada ručnih satova, sve u vrijednosti oko 150.000 eura i nabavku te robe nije evidentirao." Nakon konferencije iz SDT-a su pojasnili da sav taj nakit i satovi nijesu ukradeni kod Đukanovića, već da je evidentiran kao višak.

Tužiteljka tvrdi da je ta krimi-grupa koristila strukture privrednog društva “F.G”. iz Podgorice, čiji vlasnik i izvršni direktor je R.F... koji je "za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, da neposredno ili preko drugih vrbuje pripadnike, da obezbjeđuje sredstva za izvršenje krivičnih djela, da daje naredbe i uputstva pripadnicima za izvršenje krivičnih djela i da vrši krivična djela, a pripadnici kriminalne organizacije, radi realizacije kriminalnog plana prihvatili su i to - okrivljena P.A. da postupa po naredbama i uputstvima organizatora, da vrši krivična djela teška krađa, da pridobija druga lica za pripadnike, da prima i predaje novac između organizatora i pripadnika, a okrivljeni R.Č., prihvatio ulogu da postupa po naredbama i uputstvima organizatora, da radi sprječavanja otkrivanja krivičnih djela i u slučaju otkrivanja krivičnih djela sačinjava neistinite javne isprave i da ih upotrebljava kao prave u poslovanju privrednog društva “F.G”. radi prikazivanja da su njihova djela izvršena zakonito u skladu sa pravilima poslovanja privrednog društva", rekla je tužiteljka.

Objasnila je da je istraga pokrenuta i zbog osnovane sumnje da su u okviru kriminalne organizacije i za vrijeme njenog djelovanja, po nalogu organizatora, okrivljeni R.F. i P.A., u saučesništvu, izvršili više krivičnih djela teška krađa na štetu oštećene G.D.Đ.

"Tako što je okrivljena P.A., podstreknuta od okrivljenog R.F., koristeći povjerenje oštećene, u više navrata, neopaženo uzela njen ključ i pomoću tog ključa otključala – provalila u zatvoreni prostor od stana, odakle je oduzela veću količinu stvari – nakita od zlata i drugih vrijednih stvari, u vrijednosti od oko 330.000 eura, a zatim je tako oduzete stvari odnosila kod okrivljenog R.F. u poslovne prostorije privrednog društva “F.G”., koji je potom tako ukradene stvari prodavao podsredstvom drugih za sada neotkrivnenih pripadnika i ostvarivao dobit velike vrijednosti za kriminalnu organizaciju", rekla je ona.

Radović je kazala da je u tom predmetu istraga pri kraju.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da su Aco Đukanović i njegova supruga Gabrijela dostavili određenu dokumentaciju o porijeklu ukradenog nakita.

Povezani članci

17. Septembar 2020.

Acu Đukanoviću ukraden nakit od 700.000 eura

Bonus video: