Marovićeva đedovina ide na doboš

Opština Budva pokušava da naplati bar 142 hiljade od 868.000 eura duga, koji je Marović presudom obavezan da plati. Javna izvršiteljka za 29. oktobar zakazala prodaju dijela imovine odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe

50764 pregleda 158 reakcija 15 komentar(a)
Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić zakazala je za 29. oktobar prodaju dijela đedovine odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, kojom bi Opštini Budva mogla da naplati najmanje 142 hiljade eura i time namiri dio od preostalog duga od 868 hiljada eura.

To je potvrđeno “Vijestima” u Sekretarijatu za zaštitu imovine, koji godinama unazad vodi pravnu bitku da se naplati šteta koju je budvanska kriminalna grupa napravila Budvi.

Nekadašnji visoki funkcioner DPS-a bio je dužan da do 10. oktobra 2017. godine - na šta je obavezan presudom podgoričkog Višeg suda, nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalim tužilaštvom, nadoknadi štetu od 1.096.481 euro.

Marović je priznao da je, kao vođa organizovane grupa u kojoj su bili i opštinski čelnici, za toliko oštetio rodni grad u nekoliko korupcionaških afera.

Marović
Marovićfoto: Boris Pejović

Za protekle tri godine Opština Budva uspjela je da naplati svega 225 hiljada eura i to takođe preko javnog izvršitelja, tako što je preuzela zemlju u Mrčevom polju, vlasništvo Svetozarovog sina Miloša Marovića. Na opštinski račun je leglo i nekih 8.000 eura na ime blokade penzije nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Crne Gore i Srbije.

Na adresu opštinskog sekretarijata kojim rukovodi Nikola Plamenac dostavljen je zaključak o prodaji Marovićeve imovine na Jazu i rodnom selu Krimovici, te da je zakazano prvo ročište. Opštinu u ovom predmetu zastupa advokat Miloš Komnenić.

“Određuje se prvo ročište za prodaju usmenim nadmetanjem nepokretnosti izvršnog dužnika. Vrijednost nepokretnosti utvrđena je pravosnažnim rješenjem od 20. marta 2019. na osnovu nalaza i mišljenja vještaka na ukupan iznos od 142.632 eura. Na prvom ročištu nepokretnosti se ne mogu prodati ispod utvrđene cijene, s tim da se stranke mogu sporazumjeti izjavom datoj na zapisnik kod ovog javnog izvršitelja da se nepokretnosti mogu prodati putem javnog nadmetanja po cijeni nižoj od utvrđene“, navodi se u zaključku o prodaji u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Na prodaji će se za 73.819,20 eura naći 1.013 kvadata zemlje na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik dijela. Na prodaji je i druga parcela od 589 kvadrata za 40.994 eura, a Marović je vlasnik polovine.

Na dobošu su i tri parcele, šuma u Krimovici, od 1.274, 615 i 2190 kvadrata za 15.852, 27 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Za 11.966 eura prodaje se i imovina u Krimovici, lokalitet Dubraljevina, gdje je Marović upisan kao vlasnik osmine - livade od 1.311 kvadrata, vikendice od 51 kvadrata, pašnjaka od 249, 182 i 250 kvadrata, šume od 3.115 kvadrata, tri vikendice od 68, 89 i 107 kvadrata i šume od 250 kvadrata.

Marović je uhapšen u decembru 2015. da bi u maju naredne godine bio pušten iz spuškog zatvora, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum, koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga on odlazi u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag“, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Opština Budva u februru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura.

Zemlja na Jazu, u vlasništvu Miloša Marovića koju je preuzela Opština
Zemlja na Jazu, u vlasništvu Miloša Marovića koju je preuzela Opštinafoto: Vuk Lajović

Tom je zemljom garantovao da će njegov otac platiti sudsku kaznu. Parcele su se našle na prodaji, ali na prvom ročištu nije bilo zainteresovanih, pa se Opština odlučila da preuzme imovinu na drugom ročištu, jer na trećem ročištu, praktično bi sa hektarom zemlje bila namirena cjelokupna novčana kazna izrečena Svetozaru Maroviću od 1,1 milion eura.

Miloš je od 17. septembra slobodan čovjek, jer mu dan ranije apsolutno zastarjela zatvorska kazna, koju je izrekao podgorički Viši sud. Ostao je “dužan“ da odleži 11 mjeseci robije, na šta ga je obavezivala sudska presuda. Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona eura.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Bonus video: