Hoće Kneževića opet na potjernici

Specijalno tužilaštvo sačinilo reviziju zahtjeva i za desetak dana uputiće ih sjedištu Interpola u Lionu

23155 pregleda 140 reakcija 24 komentar(a)
Nov zahtjev šalje Interpolu: Katnić, Foto: Savo Prelević
Nov zahtjev šalje Interpolu: Katnić, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo uradilo je reviziju zahtjeva i za desetak dana uputiće ih sjedištu Interpola u Lionu, a u kojem će sa novim detaljnim opisom krivičnih djela ponovo tražiti raspisivanje crvene potjernice za biznismenom Duškom Kneževićem, saopšteno je Vijestima nezvanično iz te institucije.

Revizija sa pobrojanim krivičnim djelima koje je SDT u nekoliko optužnica stavilo na teret Kneževiću i detaljnim obrazloženjem, trebalo bi još da se prevede i pošalje Interpolu sa zahtjevom da se ime biznismena ponovo nađe u bazi za potrage najveće policijske organizacije, tvrdi sagovornik Vijesti iz tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić.

Interpol je 31. jula iz sistema izbrisao potjernice za Duškom Kneževićem, nakon što je usvojena žalba njegovog advokatskog tima.

U odluci Komisije za kontrolu međunarodnih potjernica piše da “postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja i Interpol bi samim tim mogao da posluži kao sredstvo za politički motivisane aktivnosti, čime bi se negirala njegova - Interpolova, neutralnost...”.

U dokumentu Interpol je ljetos zaključio “da informacije dostavljene od strane crnogorskih vlasti ne zadovoljavaju član 3 Interpolovog statuta”...

Nakon što je Kneževićev tim advokata objelodanio vijest o ukidanju potjernica, iz SDT-a tražili su pojašnjenje od Interpola zbog čega je to učinjeno...

U odgovoru, Interpol je ponovio da smatraju da “postoji politička dimenzija slučaja”, a potom SDT-u dostavili predlog da urade reviziju zahtjeva za ponovnim raspisivanjem potjernice.

Prva potjernica za Kneževićem uslijedila je krajem februara 2019. godine, mjesec nakon što je biznsimen u javnost pustio video iz njegove vile u Zeti, na kojem se vidi kako predaje kovertu punu novca tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, a današnjem generalnom sekretaru predsjednika države Mila Đukanovića.

SDT je podiglo optužnicu zbog tog slučaja - Stijepoviću se na teret stavlja krivično djelo - pranje novca, dok je Knežević označen kao organizator kriminalne grupe.

JASNO SKORO SVIMA

Pravni zastupnik optuženog biznismena, advokat Zdravko Đukanović kazao je ranije da je cjelokupnoj javnosti jasno zašto su ukinute potjernice za Kneževićem, osim Katniću: “Koji se, nažalost, nalazi na čelu Specijalnog državnog tužilaštva”.

“Potjernice za navedenim licima ukinute su po odluci Komisije za kontrolu međunarodnih potjernica zbog postojanja preovlađujućih političkih dimenzija slučajeva, a u kojoj odluci je jasno navedeno da je raspisivanje potjernice za ovim licima poslužilo Crnoj Gori za politički motivisane aktivnosti, a što Interpol kao neutralna međunarodna organizacija ne može i ne smije da dozvoli”, saopštio je tada advokat Đukanović.

Tvrdio je da je jasno da je Katnić “ljut i nezadovoljan što je regulatorno tijelo Interpola uočilo u postupku kontrole da je u sva tri slučaja riječ o politički montiranim procesima”.

Specijalno tužilaštvo tereti Kneževića kroz nekoliko predmeta - da je državu oštetio za više desetina miliona eura.

Biznismen je to više puta negirao tvrdeći da ga Katnić “politički goni po nalogu šefa kriminalne hobotnice Mila Đukanovića”...

U predmetu “Karbon”, SDT ga tereti da je još sa četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji “Global Karbon” i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.

Knežević je optužen i u predmetu “Aerodromi”, gdje je sa direktorima svoje Atlas banke Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, Aerodrome Crne Gore oštetio za 3.000.000 eura, tvrdi tužilaštvo.

SDT je u martu podiglo optužnicu protiv predsjednika Atlas grupe i Đorđa Đurđića, nakon što je sprovedena istraga o zakonitosti izdavanja i odobrenja garancije Atlas banke AD Podgorica, na iznos od 12,5 miliona eura...

Nedavno su Višem sudu dostavili optužnicu protiv Kneževića i za navodne malverzacije oko prodaje zemljišta nekadašnjeg “Jadranskog sajma” u Budvi - tvrde da je tim poslom oštetio državu za 18 miliona eura...

Bonus video: