Policajci rade, tužilac ih i dalje provjerava

Ni nakon pet mjeseci nije okončan izviđaj protiv 19 službenika policije i inspektora Uprave za inspekcijske poslove

41672 pregleda 30 reakcija 15 komentar(a)
Granični prelaz Sukobin, Foto: Savo Prelević
Granični prelaz Sukobin, Foto: Savo Prelević

Ni nakon pet mjeseci nije okončan izviđaj Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju pokrenut protiv 19 službenika policije i inspektora Uprave za inspekcijske poslove, za koje se vjeruje da počinili koruptivna krivična djela - zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 Krivičnog zakona.

Izviđaj protiv službenika policije iz Ulcinja pokrenut je nakon što je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada Uprave policije, polovinom maja ove godine, tokom interne provjere utvrdilo da su policajci u dužem vremenskom periodu propustili da obave 124 službene radnje, saznaju “Vijesti”.

Službenici policije, kako se vjeruje, mimo pravila službe i redovnih graničnih i drugih kontrola, omogućili su velikom broju radnika iz Albanije i Kosova da nelegalno borave, ali i rade u Crnoj Gori...

Tokom interne kontrole, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova prikupilo je dokaze ali i snimke iz kabina na graničnom prelazu Sukobin, koje su “upecale” neke policajce kako propuštaju strance da uđu u Crnu Goru.

“Izviđaj u ovom predmetu je u toku, a u interesu izviđaja u ovom trenutku ne možemo davati detaljnije informacije. S obzirom da je za krivično djelo zloupotreba službenog položaja zaprijećeno kaznom zatvora do 5 godina, u konkretnom slučaju ne sprovodi se istraga, pri čemu je za napomenuti da ne postoji nikakva razlika u dokaznoj snazi radnji sprovedenih u izviđaju i istrazi. Ne postoji kao mogućnost dostavljanje mišljenja Unutrašnje kontrole tužilaštvu, već se tužilaštvu samo dostavljaju prikupljeni materijali na ocjenu, što je u konkretnom slučaju i učinjeno”, piše u odgovoru “Vijestima” zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju Vladimira Savovića.

Svi službenici policije osumnjičeni da su radili mimo pravila službe, do okončanja izviđaja vraćeni su na posao i to na iste pozicije na kojima su bili kada se zloupotreba i dogodila.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije MUP-a nakon završene istrage, podnijelo je krivične prijave protiv 19 policijskih službenika u Ulcinju, a kako se navodi operativna akcija usmjerena je na otkrivanju nezakonitog postupanja policijskih službenika u vršenju policijskih poslova i primjeni ovlašćenja...

“Na osnovu činjeničnog stanja i prikupljenih dokaza u postupku unutrašnje kontrole, koji su nesporno ukazivali na nezakonito postupanje i zloupotrebu prilikom izvršavanja policijskih poslova, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je 19 policijskih službenika počinilo krivična djela zloupotreba službenog položaja. Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti tužilaštva”, saopštio je u MUP.

Krivičnim zakonikom Crne Gore u članu 416 stav 1, propisano je da će se službeno lice, koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugome korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina. U stavu 2 navedeno je da ako je izvršenjem djela... pribavljena imovinska korist u iznosu preko tri hiljade eura, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne od osam godina...

Stavom 3, propisano je da ako vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od 30.000 eura, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina.

Bonus video: