Potvrđena optužnica za privatizaciju hotela "AS"

Advokat Vuksanović je istakao da je Gardašević ozbiljan biznismen koji je radni vijek proveo u Rusiji bez mrlje u karijeri i da tvrdnje tužilaštva vezano za njega nemaju nikakve logike

6524 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici, izjavila je danas "Vijestima" da je Viši sud potvrdio optužnicu protiv Neđeljka Gardaševića, optuženog da je kao predsjednik Borda direktora kompanije ,,Montena Invest” sa Kipra ponudio falsifikovanu bankarsku garanciju od 3.000.000 eura prilikom privatizacije hotela “AS” u Perazića dolu, te da je u istom iznosu oštetio budžet Crne Gore.

Nedavno je u tom sudu održano ročište na kojoj se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice.

Njegov branilac advokat Miloš Vuksanović, je tada zatražio da se obustavi postupak usljed nedostatka dokaza za takve tvrdnje iz optužnice. On je na ročištu predao dokument koji, kako odbrana smatra, dokazuje da je za izdavanje sporne garancije platio 195.000 eura provizije. Dodao je da se taj dokument ne nalazi u spisima predmeta jer ga je odbrana pribavila nakon podizanja optužnice.

Advokat Vuksanović je istakao da je Gardašević ozbiljan biznismen koji je radni vijek proveo u Rusiji bez mrlje u karijeri i da tvrdnje tužilaštva vezano za njega nemaju nikakve logike.

Dodao je da je optužnica nepotpuna a samim tim i nezakonita jer tužilac u toku istrage nije sa jednakom pažnjom utvrdio činjenice koje terete okrivljenog kao i one koje mu idu prilog.

Branilac je kazao da tužilac nije ni pokušalo da nađe način da sasluša direktora predstavništva ,,Mont Investa” u Rusiji, Aleksandra Stepavoja, koji je preko brokerske agencije ,,Miraž” pribavio spornu bankarsku garanciju plativši za njeno dobijanje proviziju od sedam odsto ili 195.000 eura. Podsjetio je da je tužilaštvo u naredbi o sprovođenja istrage predložilo saslušanje Stepavoja za kojeg se može reći da je centralna operativna figura kada je u pitanju pribavljanje sporne bankarske garancije.

“Postupajući tužilaštvo se očigledno zadovoljilo samo indicijama i pretpostavkama na kojima je i bazirali optužnicu i ovu spornu stvar nije razjasnilo do kraja. Nije preuzelo ni jednu radnju u pravcu saslušanje svjedoka Stepavoja koji na kraju u optužnici nije ni predložen kao svjedok. Ovo ukazuje da tužilaštvo nije pokušalo da uruči poziv za saslušanje i dođe do ovog svjedoka na jedan od nekoliko mogućih načina i sasluša ga na okolnosti pribavljanja sporne bankarske garancije”, kazao je Vuksanović.

Dodao je da su optužbe protiv Gardaševića, ostale su na nivou indicija imajući u vidu činjenicu da je optuženi prilikom prvog saslušanja prezentirao dokaz o uplati provizije u iznosu od 195.000 eura u rubaljskoj protivvrijednosti brokerskoj agenciji ,,Miraž koja je bila zadužena da prema propisima Ruske Federacije pribavi spornu garanciju. Predložio je da se optužnica vrati na doradu ili ukine postupak.

Bonus video: