Niko nije kriv za smrt na operacionom stolu

Više državno tužilaštvo iz Podgorice okončalo izviđaj u slučaju porodilje iz Ulcinja Naide Alović, koja je preminula prije dvije i po godine

12432 pregleda 1 komentar(a)
Klinički centar u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović
Klinički centar u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović

Nakon dvije i po godine izviđaja, nema dokaza da je bilo ko odgovoran za smrt Naide Alović (32), porodilje iz Ulcinja, koja je preminula u Kliničkom centru u Podgorici u noći između 1. i 2. maja 2018.

To je “Vijestima” u petak potvrdila državna tužiteljka i portparol Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica.

“U predmetu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, koji je formiran povodom smrti porodilje N.A., tokom izviđaja preduzete su sve neophodne mjere i radnje, te donijeta naredba za medicinsko vještačenje Sudskomedicinskom odboru Medicinskog fakulteta u Podgorici, koji nalaz je u međuvremenu stigao. Nakon analize svih prikupljenih podataka, te posebno nalaza Sudskomedicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici, ovo tužilaštvo je našlo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, o kojoj odluci je obaviještena i porodica N.A.“, stoji u odgovoru Medenice na pitanje “Vijesti” u vezi sa tim da li je tužilaštvo okončalo istragu u slučaju preminule porodilje iz Ulcinja.

Naida Alović
Naida Alovićfoto: Privatna arhiva

Alovićeva je preminula u noći između 1. i 2. maja 2018. godine u Kliničkom centru, nekoliko sati nakon što je rodila djevojčicu.

Ona je u Kliničkom centru hospitallizovana nekoliko dana prije porođaja, koji je za nju, ispostavilo se, bio koban.

Nakon porođaja, Naidina tek rođena kćerka morala je da ide na operaciju stopala u Beograd.

Operativni zahvat, kako je “Vijestima” tada kazao ujak djevojčice Rifat Đeljošaj, bio je uspješan.

“Vijesti” su tada, pozivajući se na zvanične izjave ljekara, objavile da se trudnoća kod pokojne Alovićeve odvijala normalno sve do šest dana pred smrt, kada se ginekolozima u ulcinjskom porodilištu požalila na bolove u dnu stomaka.

Pregledana je i zbog ultrazvučno potvrđene oskudne količine plodove vode i mogućeg prijevremenog porođaja, upućena je u barsku bolnicu, a nakon toga prebačena u Podgoricu.

Porodila se više od mjesec prije predviđenog termina.

Komplikovani operativni zahvat nakon porođaja nije uspio.

Više državno tužilaštvo u Podgorici u maju iste godine formiralo je predmet povodom smrti porodilje i tokom izviđaja, nakon ekshumacije tijela, donijelo naredbu za obdukciju koju su obavili vještak sudskomedicinske struke i patolog.

Dva mjeseca nakon smrti Alovićeve, Više državno tužilaštvo saopštilo je “da je poslije obavljene ekshumacije i obdukcije tijela, tužilaštvu dostavljen nalaz sa mišljenjem da je smrt kod pokojne N. A. prirodna i da je nastupila usljed iskrvarenja”.

“Tužilaštvo će u daljem toku postupka, nakon što mu bude dostavljena cjelokupna medicinska dokumentacija na ime pokojne N.A., putem sudsko-medicinskog vještačenja utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti koje su prethodile nastupanju smrti”, pisalo je tada u odgovoru VDT “Vijestima”.

Međutim, polovinom septembra ove godine, Medenica je saopštila “Vijestima” da nalaz Sudskomedicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici, još nije stigao i “da je vještačenje i pored više urgencija od strane tužilaštva još u toku”.

Bonus video: