Arhivirana pritužba protiv sudije Bulatovića

Ocijenjeno je da nema osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti

22110 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Nema osnova sumnje da je izvršeno neko krivično djelo: Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Nema osnova sumnje da je izvršeno neko krivično djelo: Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.11.2020. 08:05h

Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom ocijenilo je da u ponašanju sudije iz Kotora Veljka Bulatovića, koji su navedeni u anonimnoj pritužbi protiv njega, nema osnova sumnje da je izvršeno neko krivično djelo, koje se goni po službenoj dužnosti zbog čega je predmet arhiviran.

“Nakon uvida u prikupljene podatke ocijenjeno je da nema osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, pa je predmet arhiviran. O odluci ovog tužilaštva obaviješten je predsjednik suda u Kotoru, koji se inicijalnim zahtjevom obratio tužiocu u Kotoru”, navodi u odgovoru “Vijestima” portparol ODT-a u Herceg Novom Nikola Samardžić.

Predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković, pritužbu dostavljenu Sudskom savjetu sa priloženim fotografijama, ali i izjašnjenje sudije Bulatovića na te navode, predao je 6. oktobra Osnovnom tužilaštvu u Kotoru, kako bi ocijenili da li u ponašanju njegovog mlađeg kolege ima elemenata za pokretanje postupka.

ODT Kotor tražilo je izuzeće iz predmeta, jer svi tužioci poznaju sudiju Bulatovića, tako da je prijava putovala do Višeg državnog tužilaštva u Podgorici nakon čega je na ocjenu dodijeljen ODT Herceg Novi.

“Obavještavamo vas da je državna tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Herceg Novom Snježana Zejnilagić 29. 10. 2020. godine, pismenim aktom, obavijestila ovaj sud da je ocijenila da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv sudije Veljka Bulatovića”, odgovorio je portaporol suda u Kotoru i sudija Špiro Pavićević.

Detaljima iz pritužbe bavi se i Sudski savjet, koji još nije donio odluku. Sudija iz Kotora Veljko Bulatović polovinom oktobra podnio je Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i NN osoba iz Sudskog savjeta zato što su se detalji iz pritužbe - službene tajne, našli na portalu akuelno.me.

U pritužbi, Bulatović je prijavljen za nedostojno, nečasno, nemoralno ponašanje, uz brojne lascivne optužbe...

On je “Vijestima” saopštio da ga je predsjednica Vrhovnog suda, u njenoj kancelariji u Podgorici, prijetnjama tjerala da podnese ostavku, inače će detalji iz pritužbe izaći u medije...

SDT je ocijenilo da prijava nije posao za njih tako da je slučaj proslijeđen ODT Podgorica.

“Izviđaj je u toku”, odgovorila je tužiteljka Milica Mandić.

Advokat: Udruženje sudija ustanovilo opasnu praksu

Bulatovićev punomoćnik, advokat Dalibor Kavarić, kazao je da je ODT utvrdilo ono što su oni tvrdili od početka "kampanje protiv sudije", odnosno da se radi o "loše montiranom pokušaju linča i diskreditacije" sudije Bulatovića.

"O tome koji su motivi ovoga bezprimjernoga i bezprizornoga napada na čast crnogorskoga pravosuđa i ugleda i časti sudijske funkcije, očekujemo detaljnu i pažnjivu istrgu nadležnoga tužilaštva kome smo dana 15.10.2020 godine podnijeli krivičnu prijavu protiv više lica (uključujući Predsjednicu Sudskoga Savjeta i Vrhovnoga suda), osumnjičenih za krivično djelo ometanje pravde iz čl 396 KZ-a i krivičnoga djela prinude iz čl 165 st 1 KZ-a, počinjenoga nezakonitim pritiscima i nastavljenog sa objavljivanjem netačnih, i uvredljivih informacija na štetu oštećenog kao i na štetu svih nosilaca pravosudnih fukcija", navodi Kavarić.

Ističe da je neshvatljivo da se odgovorna lica iz strukovnog Udruženja sudija Crne Gore nisu oglasili ovim povodom. "I to ne u pravcu bilo kakvoga subjektivnoga stava Udruženja iz nadležnosti istražnih organa niti sa ciljem miješanja u njihove nadležnosti, već isključivo protiv manifestvovanog načina diskreditirajuće i klevetničke prakse, po kojoj bilo koje poznato ili anonimno lice može iz bilo kog razloga oklevetati bilo kog Sudiju i to objaviti u javnost preko lojalnog medija, prije i nezavisno od istrage nadležnih državnih organa."

Na ovaj način je, ocjenjuje Kavarić, Udruženje sudija ustanovilo veoma opasnu praksu da svako može, nekažnjen, iz bilo kog motiva iskonstruisati najmonstruoznije laži i klevete i takve svoje navode o sudiji iznijeti na pažnju javnosti, nanoseći sudijskoj funkciji nenadoknadivu štetu.

Bonus video: