Lašević će robijati 10 umjesto 13 godina

U presudi se navodi da je Lašević kriv zato što je 27. oktobra 2017. godine u Podgorici, ispred svoje porodične kuće, usmrtio Zečevića, ispalivši iz pištolja hitac u njegovom pravcu

8395 pregleda 6 komentar(a)
Lašević nakon hapšenja, Foto: Filip Roganović
Lašević nakon hapšenja, Foto: Filip Roganović

Apelacioni sud uvažio je žalbu branilaca okrivljenog Marka Laševića iz Podgorice i osudio ga na jedinstvenu kaznu od deset godina i dva mjeseca zatvora za ubistvo Momira Zečevića i nedozvoljenog držanja oružja.

Na taj način preinačena je prvostepena presuda - krivično vijeće kojim je predsjedavao sudija Vladimir Novović u Višem sudu u Podgorici, osudilo je Laševića na 13 godina i dva mjeseca zatvora...

Apelacioni sud nije prihvatio navode žalbe branilaca - da je Lašević postupao u nužnoj odbrani.

“Neosnovano se u žalbi navodi da je optuženi kritične prilike postupao u nužnoj odbrani, o čemu je prvostepeni sud dao jasne i valjane razloge, koje i ovaj sud u svemu prihvata. Kod činjenice da su se optuženi M. L. i oštećeni M. Z. prethodno posvađali, da je u telefonskom razgovoru optuženi rekao oštećenom: ‘Đođi kod mene..., sad ću ti ja pokazat’, da je taj poziv optuženog, oštećeni očigledno prhvatio jer se uputio ka kući optuženog, prethodno govoreći u telefonskom razgovoru svedokinji M. M. da neće dozvoliti da mu optuženi prijeti, da će poći kod njega i da će mu ‘glavu razbiti’, to i ovaj sud nalazi da takvo ponašanje opuženog Laševića očigledno predstavlja poziv na fizički obračun oštećenom Zečeviću, što je oštećeni privhvatio. Zato se u takvoj situaciji svaki od njih i optuženi i oštećeni, kod događaja koji su uslijedili na ulici ispred kuće opuženog, nalazi istovremeno u ulozi napadača i napadnutog, kako to pravilno zaključuje prvostepeni sud, pa se zato ni optuženi ne može pozivati na nužnu odbranu. Nijesu osnovane ni žalbeni navodi da se događaj desio na ‘kućnom pragu’ optuženog, već na ulici ispred kuće optuženog gdje su i zatečeni materijalni tragovi. Takođe su neosnovani i navodi žalbe, da ‘okolnosti konkretnog slučaja’ i izvedeni dokazi ‘više upućuju’ na nehatno ubistvo”, navode sudije.

Konstatuju da prvostepeni sud nije dao adekvatan značaj olakšavajućim okolnostima prilikom odlučivanja o kazni:

“Uključujući i doprinos oštećenog nastaloj konfliktnoj situaciji, s obzirom da je nakon verbalnog konflikta - svađe ostvarene u telefonskoj komunikaciji, oštećeni Zečević došao kod kuće optuženog Laševića radi sukoba sa oštećenim, a koji sukob je oštećeni i prihvatio. Zato je ovaj sud uvažio žalbu branilaca optuženog u odnosu na odluku o krivičnoj sankciji, na način što je optuženom za krivično djelo ubistvo utvrdio kaznu zatvora u trajanju od deset godina”, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

U presudi se navodi da je Lašević kriv zato što je 27. oktobra 2017. godine u Podgorici, ispred svoje porodične kuće, usmrtio Zečevića, ispalivši iz pištolja hitac u njegovom pravcu...

U obrazloženju presude, sudija Novović rekao je da je sud cijeneći sve dokaze, nesumnjivo utvrdio da je u pravcu Zečevića, bez povoda, ispalio hitac u glavu.

“U odnosu na oba krivična djela, Lašević je postupao sa direktnim umišljajem, jer je bio svjestan da ispaljivanjem hica, može lišiti života oštećenog Zečevića. Sud je odbacio kao neosnovanu odbranu okrivljenog da je pucao u odbrani”, rekao je sudija Novović u obrazloženju prvostepene presude u martu.

Bonus video: