događaji od 24. juna

Haos u Budvi dobio sudske epiloge: Građanima već presudili, policajce još provjeravaju

Zbog napada na policajce, pred Osnovnim sudom u Kotoru vodi se još jedan sudski proces, dok tamošnje tužilaštvo vodi izviđaje u još tri predmeta, zbog postupanja policijskih službenika u odnosu na građane

61590 pregleda 36 reakcija 35 komentar(a)
Policija ispred zgrade Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Policija ispred zgrade Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Haos ispred Opštine ali i na ulicama Budve 24. juna, nakon smjene lokalne vlasti, dobio je i prve sudske epiloge - dvije presude zbog napada na policijske službenike postale su pravosnažne, a donijete su i dvije prvostepene odluke.

Zbog napada na policajce, pred Osnovnim sudom u Kotoru vodi se još jedan sudski proces, dok tamošnje tužilaštvo vodi izviđaje u još tri predmeta, zbog postupanja policijskih službenika u odnosu na građane...

300 časova kazne rada u javnom interesu moraće da odradi okrivljeni S. N. dok je S. S. osuđen na 200 sati rada u javnom interesu. To je odluka osnovnog suda u Kotoru, zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti

“Zbog događaja od 24.06.2020. godine ispred Opštine Budva, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru je formirano 7 predmeta, od kojih je u 2 predmeta protiv 10 lica podnijet optužni predlog, zbog krivičnog djela učestovanje u grupi koja spriječi službeno lice u vršenju službene radnje i krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Tri predmeta, formirana vezano za postupanje policijskih službenika u odnosu na građane su u fazi izviđaja, dok je predmet formiran za postupanje policijskih službenika arhiviran, jer je nađeno da nema osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovorila je “Vijestima” portparolka i tužiteljka Ana Marinović.

Višenedjeljne političke tenzije zbog sumnjive smjene vlasti u Budvi dva mjeseca pred redovne lokalne izbore, eskalirale su tog dana kada je policija u nekoliko navrata i na više lokacija u gradu intervenisala prema građanima i odbornicima Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije...

U medijima su istog dana objavljeni snimci u kojima se vidi upotreba sile policije, bacanje suzavaca po gradu ali i u fiskulturnoj sali “Mediteranskog centra”, gdje su se u tom trenutku nalazila djeca...

Portparol Osnovnog suda u Kotoru, sudija Špiro Pavićević saopštio je “Vijestima” da su pravosnažnom presudom ovog suda okrivljeni S. N. i S. S. zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

“Osuđeni su na kaznu rada u javnom interesu - okrivljeni S. N. na 300 časova, a okrivljeni S. S. na 200 sati”, odgovorio je Pavićević.

Pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Kotoru, okrivljeni L. Z. je zbog krivičnog djela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, osuđen na kaznu zatvora od 30 dana, s tim što je istovremeno određeno da će se kazna izvršiti u prostorijama u kojima okrivljeni stanuje.

“Presudom ovog suda okrivljeni T. M., P. P., Ć. N., G. S., V. F., D. D., Dj. B., Dž. N., su zbog krivičnog djela - ‘učestvovanje u grupi koja spriječi službeno lice u vršenju službene radnje’, osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 30 dana, s tim što je istovremeno određeno da će se kazna izvršiti u prostorijama u kojima okrivljeni stanuju. Na ovu presudu je uložena žalba i postupak odlučivanja je u toku”, piše u odgovoru kotorskog suda.

U tom sudu još je jedan predmet okončan osuđujućom presudom, ali nije pravosnažan.

Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije - Ministarstva unutrašnjih poslova dostavilo je Osnonom državnom tužilaštvu nekoliko predmeta, na ocjenu da li su policijski službenici počinili i krivično djelo - zlostavljanje.

Najgrublji primjer prekoračenja ovlašćenja, Unutrašnja kontrola evidentirala je na osnovu snimka akcije policije u kafe-baru “Rea” u Ulici maslina u Budvi.

Na snimku se vidi kako su policajci opkolili i bacili na koljena trojicu Budvana, a potom jednog vezanog na podu, udarali pendrecima i šutirali nogama...

“Na osnovu snimka, koji je objavljen, konstatovano je da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici stanice policije CB Budva - R. N i B. D. počinili teže povrede službene dužnosti (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi)”, odgovoreno je ranije iz MUP-a.

U drugom predmetu - formiranom na osnovu snimka intervencije policijskih službenika prema građaninu R. S. na Bulevaru Jadranski put u Budvi, takođe je utvrđeno da je došlo do teže povrede službene dužnosti i prekoračenja ovlašćenja. Unutrašnja kontrola je utvrdila da je službenik policije K. Ž udarao mladića, dok su četvorica službenika policije vode kao neidentifikovani...

I taj izvještaj sa spisima MUP-a poslat je ODT Kotor da bi utvrdili da li u radnjama policajaca ima i obilježja zlostavljanja.

“Izvještaji Odjeljenja unutrašnje kontrole su dostavljeni ovom tužilaštvu i predmet su analize u gore navedenim predmetima, koji su u fazi izviđaja”, navela je portparolka ODT Kotor.

Policija je tokom intervencije tog dana u Budvi privela 17 osoba, među kojima su bili i lokalni funkcioneri.

Njima je sedmicama bio zabranjen ulazak na radna mjesta.

Saslušali više policajaca zbog suzavca u sportskoj sali

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru formiralo je i predmet u vezi sa bacanjem suzavca u salu “Mediteranskog sportskog centra”, u vrijeme dok su unutra trenirala djeca KK “Mogren”.

“Predmet je u fazi izviđaja i njemu do sada saslušan veći broj policijskih službenika”, saopštila je portparola ODT Kotor Ana Marinović.

Odjeljenje unutrašnje kontrole bavilo se i događajem iz sale “MSC” ali su došli do sumnji da je službenik stanice policije CB Budva L. M. po naređenju K. R. tog dana ispred sale ispalio suzavac.

Konačnu ocjenu o tome ko je u salu ubacio suzavac daće ODT Kotor. Uprava policije, dan nakon haosa u Budvi, saopštila je da su identifikovali Z. L. kao jednog od odgovornih za ubacivanje suzavca u salu.

“Prema izjavama očevidaca, čiji su zapisnici uzeti na ove okolnosti, grupa osoba koja je učestvovala u izazivanju incidenata podigla je sa pločnika hemijsko sredstvo i ubacila ga kroz prozor sportske sale”, saopštila je policija. Nakon toga, reagovale su Demokrate, koje su objavile snimak, tvrdeći da UP obmanjuje javnost i prikriva da je službenik policije ispalio, ali i ubacio suzavac kroz prozor sale...