Za istražitelje Milović nije oštetio firmu

Oni su uz pritužbu dostavili i kompletnu dokumentaciju sa analitičkim karticama na kojima se vidi da novac koji je Opština prebacila firmi, nije proknjižen

16515 pregleda 3 komentar(a)
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Kapela u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Vrhovno državno tužilaštvo odbacilo je pritužbu menadžmenta budvanskog opštinskog preduzeća Pogrebne usluge kojom je zahtijevano da se preispita odluka Specijalnog državnog tužilaštva koje je odbacilo krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora tog opštinskog preduzeća Božidara Milovića.

Istražitelji na čijem je čelu Milivoje Katnić krajem septembra dostavili su dopis rukovodstvu Pogrebnih usluga da je odbačena krivična prijava koju su još prije tri godine podnijeli protiv Milovića za zloupotrebu službenog položaja.

Milović je upravljao firmom od 2010. do 2017. kada je gradom vladala koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista. Nakon što su na lokalnim izborima 2016. pobijedile opozicione partije u Budvi, uslijedila je i promjena na čelu Pogrebnih usluga, te je imenovano novo rukovodstvo, koje je nakon detaljnog češljanja poslovne dokumentacije, podnijelo krivičnu prijavu policiji i tužilaštvu, u kojoj su, tvrdeći da za sve imaju dokaze, okrivili Milovića da je brojnim odlukama nanio štetu preduzeću.

“Mišljenja smo da Specijalno državno tužilaštvo nije sagledalo sve činjenice u vezi sa krivičnom prijavom protiv Božidara Milovića i da ne zanemarimo većinu stavki za koje smatramo da jeste zloupotrijebio službeni položaj (plaćanje kazni za odogovorno lice sredstvima preduzeća, isplaćivanje putnih troškova iako je koristio službeni automobil), i smatramo da je za falsifikovanje isprava i fakturisanje 50.000 eura Opštini Budva i neevidentiranje fakture kroz knjigovodstvo preduzeća... izvršio zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza, za šta se u svim razvijenim zemljama krivično odgovara”, navodi se u pritužbi menadžmenta Pogrebnih usluga upućenoj Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Oni su uz pritužbu dostavili i kompletnu dokumentaciju sa analitičkim karticama na kojima se vidi da novac koji je Opština prebacila firmi, nije proknjižen.

Rukovodstvo firme koja upravlja gradskim grobljima i kapelama u oktobru 2017. podnijelo je krivičnu prijavu protiv Milovića u kojoj su osim problematičnog knjiženja 50 hiljada eura optužili i smijenjenog direktora Milovića da je protivno zakonu zimnicu isplaćivao i članovima Upravnog odbora, iako im to nije pripadalo.

“Ova odluka se mogla imperativno primijeniti isključivo za radnike preduzeća, ali ne i za članove Upravnog odbora“, navodi se u krivičnoj prijavi policiji i tužilaštvu, a kao dokaz je dostavljena je i finansijska dokumentacija. Kontrolom poslovne dokumentacije, utvrđena je zloupotreba Miliovića, koji je službeno vozilo koristio suprotno propisima preduzeća.

“Milović je za vrijeme obavljanja funkcije izvršnog direktora koristio službeno vozilo 24 časa dnevno, a pritom je primao putne troškove, iako je koristio gorivo društva, čime je zloupotrijebio službeni položaj“, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Takođe, na teret mu se stavlja da je novčanu kaznu od 400 eura za prekršaj koji je učinio kao odogovorno lice u preduzeću, Milović umjesto iz svoga džepa platio iz kase poreduzeća, a i iz preduzeća je plaćena i kazna za “pauk” službu, zbog nepropisnog parkiranja, koju je Milović trebao lično da plati.

U krivičnoj prijavi se kao sporno navodi i sklapanje ugovora o objavljivanju čitulja u dnevnim novinama.

Bonus video: