Tužilaštvo ispituje: Bespravna sječa na Rečinskoj rijeci obavljena u okviru radova na mHE?

“Šumarska inspektorka dostavila je zapisnik o kontroli, u kojem je konstantovana bespravna sječa stabala u mjestu Skrbuša, na trasi izgradnje mHE. Postupak izviđaja je u toku u cilju utvrđivanja postojanja krivičnog djela i njegovog učinioca“, rekao je “Vijestima“ ODT Vojislav Grujić

9085 pregleda 140 reakcija 2 komentar(a)
Radovi na mHE "Skrbuša", Foto: Dragana Šćepanović
Radovi na mHE "Skrbuša", Foto: Dragana Šćepanović

Na trasi izgradnje male hiroelektrane (mHE) “Skrbuša” na Rečinskoj rijeci, tokom inspekcijske kontrole konstatovana je bespravna sječa određenog broja stabala.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti“, sječa je obavljena u okviru radova na mHE.

Koncesiju za Rečinsku rijeku dobila je firma “Hydro logistics”, a radove na mHE izvodi “BB solar”.

Zapisnik šumarske inspektorke Radmile Rakočević sa konstatovanim stanjem dostavljen je Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT).

Kako je “Vijestima“ kazao ODT Vojislav Grujić, postupak je trenutno u fazi izviđaja.

“Šumarska inspektorka dostavila je zapisnik o kontroli, u kojem je konstantovana bespravna sječa stabala u mjestu Skrbuša, na trasi izgradnje mHE. Postupak izviđaja je u toku u cilju utvrđivanja postojanja krivičnog djela i njegovog učinioca“, rekao je Grujić.

Prema onome što su “Vijestima“ kazali u Upravi za šume, koncesionar je prije sječe stabala, u skladu sa zakonom, trebalo da obavi niz radnji.

“Prvo je trebalo obilježiti trasu, zatim pozvati službenike Uprave za šume da obave premjer.

Takođe, u tim slučajevima neophodan je i izvođački projekat.

Posječena stabla treba deponovati tamo gdje naloži Uprava za šume“, objasnili su iz tog preduzeća.

Dio mještana i vlasnika imanja Rečina, 7. oktobra prekinuli su radove na mHE.

Prema dogovoru između njih, njihovih komšija koji se ne protive gradnji mHE i predstavnika “Hydro logistics” Ivana Burzanovića, narednih dana trebalo bi da se glasa o tom projektu.

Ukoliko mještani većinski budu za taj projekat, koncesionar se obavezao na donaciju selu od, kako je kazao, više od pola milona eura.

Burzanović je, ukoliko se mještani saglase sa nastavkom gradnje, najavio da će asfaltirati četiri kilometra seoskog puta.

Takođe, najavio je i popravku nekoliko kilometara makadamskog puta, izgradnju četiri propusta i zaposliti dva mještanina.

Novina u njegovoj ponudi je i izgradnje vodenice, koja bi bila, kako je rekao, poklonjena manastiru Ćirilovac.

To nijesu bilo dovoljno jaki motivi da oni koji se protive gradnji mHE promijene mišljenje.

“Čekamo relevantne institucije da odrade svoj posao, a kad se to desi, biće održan glasanje u MZ. Glasaćemo kad budemo znali sve detalje o mHE“, kazao je jedan od protivnika nastavka radova na mHE Vasilije Ivanović.

Nikola Rakočević, jedan od vlasnika imanja u Rečinama, kazao je ranije da smatra da će projektom mHE, to jest, donacijama koje je obećao investitor, selu biti mnogo bolje. On kaže da treba da glasaju samo oni “kojima su imanja usko vezana za dio rijeke gdje se gradi mHE“.

Bonus video: