Ispituju da li je Đurović zlostavljan u policiji

Portparol ODT Podgorica, tužilac Vukas Radonjić, kazao je “Vijestima” da je predmet formiran nakon što je tužiteljka konstatovala da ima vidljive povrede

38067 pregleda 222 reakcija 26 komentar(a)
Privođenje Đurovića, Foto: Savo Prelević
Privođenje Đurovića, Foto: Savo Prelević

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo ispituje da li je Ivan Đurović (29) mučen ili zlostavljan u danilovgradskom Odjeljenju bezbjednosti.

Portparol tog ODT, tužilac Vukas Radonjić, kazao je “Vijestima” da je predmet formiran nakon što je tužiteljka kojoj je Đurović priveden zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, konstatovala da ima vidljive povrede.

“Državna tužiteljka odredila je tjelesni pregled osumnjičenog od strane sudskog vještaka iz oblasti sudske medicine i po službenoj dužnosti formirala krivični predmet radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je, od strane službenih lica policije, učinjeno krivično djelo mučenje ili krivično djelo zlostavljanje”, objasnio je tužilac Radonjić.

Dvadesetdevetogodišnjak se policiji predao 25. oktobra, dan nakon što je iz Uprave policije medijima nezvanično rečeno da ga traže zbog ubistva sugrađanina Zorana Pavićevića (56).

“Vijesti” su tada objavile da je moguće da je Đurović dan ranije inspektorima pobjegao zbog krađa za koje ga navodno sumnjiče i da je negirao vezu sa ubistvom, insistirajući da ga ispitaju na poligrafu.

Đurović
Đurovićfoto: Savo Prelević

Prema saznanjima “Vijesti”, policija to nije učinila, niti ga je, tvrdi njegov branilac, advokat Darko Dragović, u bilo kom svojstvu saslušala zbog ubistva.

“Saslušan je u svojstvu okrivljenog zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT). Sudija Željko Raičević odbio je prijedlog da mu odredi pritvor i izrekao mu mjeru zabrane napuštanja objekta u kom stanuje, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela nepostupanje po zdravstevnim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”, rekao je advokat Dragović. I on je potvrdio da je formiran predmet zbog utvrđivanja načina povrijeđivanja Đurovića.

“Kada je priveden na saslušanje zbog kršenja mjera, tužiteljka je konstatovala da je povrijeđen i pozvala sudskog vještaka Nemanju Radojevića, koji ga je pregledao. Čekamo nalaz i mišljenje vještaka, a vidjećemo što će o svemu reći Đurović, koji u tom predmetu ima status svjedoka oštećenog”, rekao je Dragović.

Naglasio je da je Đurović, nakon što se predao, u OB Danilovgrad doveden bez ijedne povrede.

Policija, međutim, to negira, tvrdeći da su ga našli povrijeđenog.

Ta bezbjednosna institucija tek juče se, četiri dana nakon ubistva Pavićevića, zvanično oglasila o tom zločinu.

Đurović
Đurovićfoto: Savo Prelević

Saopštenje za medije stiglo je nekolilo sati nakon što su “Vijesti” Upravu policije pitale da li je Đurović pretučen u danilovgradskoj policiji i prisiljavan da prizna ubistvo sugrađanina.

Pitanja su im poslata nakon što su reporteri “Vijesti” na Đuroviću primijetili povrede kada su ga policajci privodili u zgradu Osnovnog suda u Danilovgradu.

“Prema licu I.Đ. niko od inspektora i drugih službenika Uprave policije nije primjenjivao silu, niti je prisiljavan da prizna bilo koje krivično djelo”, tvrde iz policije.

Objašnjavaju da je Đurović proveo dan i noć u planinskom predjelu i da su ga “odmah nakon što se odučio na predaju, policija je I.Đ. sprovela u Dom zdravlja Danilovgrad radi utvrđivanja i konstatovanja vidnih povreda koje je imao na sebi, o čemu policija posjeduje i ljekarski izvještaj”.

Oni ističu da su Đurovića uhapsili zbog kršenja mjera NKT-a i da su ga, tokom boravka u prostorijama za zadržavanje posjetili i službenici Kancelarije za ljudska prava.

“Tokom boravka lica I.Đ. u prostorijama za zadržavanje njemu je ukazana ljekarska pomoć u dva navrata zbog njegove velike uznemirenosti, što je konstatovano u ljekarskim izvještajima”, tvrde iz policije.

Nema traga do ubice

Danilovgradska policija u ćorsokaku je i nema trag do ubice Zorana Pavićevića (56), ubijenog u noći između 23. i 24. novembra u tamošnjoj piceriji “Obala”.

Inspektori su u proteklih par dana saslušali gotovo sve koji su 24. u zoru primijećeni u Danilovgradu, jer su uglavnom ranili na posao.

Iako su, već par sati nakon tog zločina iz Uprave policije nezvanično tvrdili da znaju ko je ubica, to juče nijesu pomenuli u zvaničnom saopštenju.

“Službenici Uprave policije preduzimaju opsežne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela djela ubistvo koje je izvršeno na štetu Z. P. na području Danilovgrada... Radi informisanja javnosti obavještavamo vas da je se aktivnosti na rasvjetljavnju ubistva nastavljaju, te da je sa lica mjesta izuzet veliki broj tragova čije je vještačenje u toku”, tvrde iz UP-a.

Pokušali su i da objasne zbog čega je Đurović hapšen nakon zločina u Danilovgradu, ne pominjući zbog čega su medijima par sati nakon ubistva javili da traže tog Danilovgrađanina.

“Na osnovu operativnih podataka sa terena polcija je došla do saznanja da je lice I. Đ. kritične noći primijećen više puta u gradu, nakon čega je policija prema njemu tako i prema drugim licima preduzela službene radnje u cilju utvrđivanja alibija u vrijeme izvršenja krivičnog djela ubistvo.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su, u sklopu aktivnosti koje se preduzimaju na rasvjetljavanju ubistva, krenuli da I. Đ. uruče poziv radi dolaska u službene prostorije kako bi dao izjavu u svojstvu građanina, kada se I. Đ neobjašnjivo dao u bjekstvo. Pretragom terena koji je zbog svoje konfiguracije bio izuzetno nepristupačan, pronađeni su određeni predmeti i tragovi koji su i dalje u fazi vještačenja”, tvrde iz UP.

Porodica ogorčena

Advokat Darko Dragović kazao je za “Vijesti” da je porodica Đurović ogorčena zbog pisanja medija, odnosno dovođenja dvadesetdevetogodišnjaka u vezu sa ubistvom Pavićevića.

“Ne postoji krivična prijava protiv njega, niti ijedna radnja koju su prema njemu sproveli koja bi upućivala da je osumnjičen za krivično djelo ubistvo. On zbog toga nije ni saslušavan, u bilo kom svojstvu”, rekao je Dragović.

Iz Uprave policije je medijima ranije nezvanično rečeno da ga traže zbog ubistva Pavićevića.

Bonus video: