Štitio EPCG na štetu Bjelopoljca?

Prema optužnom aktu Višeg tužilaštva, Ostojić je, protivno zakonu, sačinio nalaz u korist Elektroprivrede i tako toj kompaniji omogućio da ne plati štetu Madžgalju, nakon požara u njegovoj kući

7830 pregleda 1 komentar(a)
EPCG (Ilustracija), Foto: Ivan Petrušić
EPCG (Ilustracija), Foto: Ivan Petrušić

Viši policijski inspektor Forenzičkog centra u Danilovgradu Nenad Milikić kazao je da je postupao u parničnom predmetu, da je pregledao kabl i da je ustanovio da na petožilnom bakarnom provodniku nema izobličenja, sa karakteristikama primarnog kratkog spoja, već da su termične promjene nastale kao posljedica požara.

To je kazao juče u Višem sudu pred kojim sudski vještak Milutin Ostojić (76) odgovara da je, zloupotrebom službenog položaja, Bjelopoljcu Draganu Madžgalju pričinio štetu od više od preko 50.000 eura.

Prema optužnom aktu Višeg tužilaštva, Ostojić je, protivno zakonu, sačinio nalaz u korist Elektroprivrede i tako toj kompaniji omogućio da ne plati štetu Madžgalju, nakon požara u njegovoj kući.

Ovlašćeni službenik Uprave policije Vladan Drašković, kazao je da se sjeća da su prilikom izlaska na lice mjesta, konzolu sa kuće, uočili na travnatoj površini u blizini kuće, a da je po travi bilo rasutih polomljenih izolatora.

“Na samoj konzoli primijetio sam jednu bakarnu klemu, a jedna od žica je bila spojena na improvizovan način, dakle bez klema, a bila je izgorjela i izolacija na kablovima od konzola kroz kuću”, kazao je Drašković.

Prema optužnici, u tri navrata tokom tokom 2017. godine, Ostojić je postupajući u parničnom predmetu Osnovnog suda u Bijelom Polju u svojstvu vještaka elektrostruke-energetike, iskorišćavanjem službenog položaja - ovlašćenja vještaka i davanjem lažnog nalaza i mišljenja o uzroku požara koji se 15. oktobra 2014. godine dogodio u kući tužioca Dragana Madžgalja, s umišljajem... zloupotrijebio službeni položaj i svojstvo vještaka.

Ostojić je, navodi se dalje u opužnici, postupao tako da onemogući oštećenog Madžgalja da ostvari pravo na naknadu štete zbog požara na svojoj kući, u kojem je pretrpio štetu u iznosu od 50.000 eura, čime je Elektroprivredi Crne Gore pomogao da izbjegne plaćanje naknade štete za koju je odgovorna.

“Vještak je, prećutao i činjenicu da je predsjednik KO CIGRE i UO te organizacije, čiji je sponzor Elektroprivreda”, piše u optužnom aktu.

Bonus video: