Ostaje pritvor za Kneževića

Predloženo je da Apelacioni sud preinači rješenje ili da ga ukine i predmet vrati na ponovni postupak i odlučivanje

18658 pregleda 42 reakcija 7 komentar(a)
Duško Knežević (arhiva), Foto: Filip Roganović
Duško Knežević (arhiva), Foto: Filip Roganović

Apelacioni sud potvrdio je rješenje podgoričkog Višeg suda, kojim je određen pritvor Dušku Kneževiću, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i pranja novca.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici od 28. oktobra 2020. godine, odbačen je predlog branilaca okrivljenog Kneževića, advokata Zdravka Đukanovića i Nebojše Jolovića, za stavljanje van snage rješenja o određivanju pritvora.

Odbrana je uložila žalbu zbog, kako su napisali, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog povrede Krivičnog zakonika.

Predloženo je da Apelacioni sud preinači rješenje ili da ga ukine i predmet vrati na ponovni postupak i odlučivanje.

“Po nalaženju ovog suda, pravilno je postupio prvostepeni Viši sud kada je, odlučujući o predlogu branilaca okrivljenog Knežević Duška, u kome su navedeni razlozi zbog kojih smatraju da treba staviti van snage rješenje o određivanju pritvora i naredbe za raspisivanje potjernice, našao da ih treba odbaciti”, navodi se u obrazloženju.

Pojasnili su da je u konkretnom slučaju Kneževiću određen pritvor, zbog toga što se “nalazi u bjekstvu i za sada je nedostupan državnim organima Crne Gore”:

“Usljed čega nije mogao biti saslušan na okolnosti predloga za određivanje pritvora. Kako se u međuvremenu ove okolnosti nijesu promijenile (okrivljeni nije lišen slobode i dalje je nedostupan državnim organima Crne Gore), da bi se eventualno odlučivalo da li će se rješenje o određivanju pritvora ostaviti na snazi ili pritvor ukinuti, to je zahtjev i po nalaženju ovoga suda, preuranjen pa je pravilno provstepeni sud odlučio kao u dispozitivu pobijane odluke”, piše u odluci Apelacionog suda.

Knežević boravi u Londonu, a nekoliko puta ponovio je da ga politički proganja “kriminalna hobotnica na čijem je čelu Milo Đukanović”, predsjednik države i DPS-a.

Bonus video: