Ukrajinskom državljaninu dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog računarske prevare

"Na ime imovinsko pravnog zahtjeva Ivanišin je dužan da isplati NLB banci 136.800 eura u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude", naveo je sudija Tabaš

6365 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukrajinski državljanin Jurij Ivanišin osuđen je danas na dvije godine i osam mjeseci zatvora zato što je kao saizvršilac počinio krivično djelo računarska prevara. Prvostepenu presudu izrekao je sudija Višeg suda u Podgorici Predrag Tabaš.

"Na ime imovinsko pravnog zahtjeva Ivanišin je dužan da isplati NLB banci 136.800 eura u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude", naveo je sudija Tabaš.

Kako se navodi u presudi, okrivljeni Ivanišin kriv je zato što je u oktobru 2019. godine u Podgorici, Tivtu i Budvi sa Volodimirom Čubarom i Andrijem Bobelom unio lažni računarski podatak i time uticao na rezultat elektronske obrade, prenos podataka i funkcionisanje cijelog računarskog sistema, sa ciljem da sebi pribavi imovinsku korist u iznosu većem od 30.000 eura. Kako se dalje navodi, Ivanišin, Čubara i Bobel su 5. oktobra prošle godine u Podgorici u Ulici Nikole Tesle, otopili plastični dio bankomata, te na taj način došli do računarskog sistema bankomata, unošenjem virusa zadali komante da isplati sav novac, pa je bankomat isplatio 63.000 eura. Na isti način su postupili u Tivtu i Budvi 15 dana kasnije. Sa bankomata u Tivtu "skinuli" su 43.200 eura, a u Budvi 30.000 eura.

Optuženi Jurij Ivanišin kazao je da mu je veoma žao što je bio predemt prevare Andrija Bobela i što ga je uvukao u izvršenje ovog krivičnog djela.

Bonus video: