Čeka se odluka Višeg suda o uslovnom otpustu braće Jelić

Tokom ročišta ispred zgrade Višeg suda okupila se grupa građana iz Andrijevice, Berana i Bara, kako bi pružili podršku braći Jelić, za koje smatraju da su protivzakonito i dalje u zatvoru

15929 pregleda 34 reakcija 10 komentar(a)
Danas ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković
Danas ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 10.12.2020. 17:11h

U Višem sudu u Bijelom Polju danas je održano ročište po molbi za uslovni otpust braće Dragutina i Dejana Jelića iz Andrijevice, osuđenih u Njemačkoj, koji izdržavaju kaznu zatvora izrečene pravosnažnom presudom Višeg suda u Bijelom Polju, od 17. februara 2010. godine.

Tokom ročišta ispred zgrade Višeg suda okupila se grupa građana iz Andrijevice, Berana i Bara, kako bi pružili podršku braći Jelić, za koje smatraju da su protivzakonito i dalje u zatvoru.

Presudom Višeg suda u Bijelom Polju dozvoljeno je priznanje i izvršenje strane pravosnažne presude Pokrajinskog suda Karlsruhe, od 27.feburara 2009. godine, kojom presudom suda u Bijelom Polju su okrivljeni oglašeni krivim zbog krivičnog djela ubistvo i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po 30 godina. Ta odluka, kako je saopšteno iz Višeg suda, biće objavljena nakon vijećanja.

Advokat braće Jelić, Ratko Orović pojasnio je da su Jelići osuđeni odlukom njemačkog suda za krivična djela pokušaj ubistva i ubistvo .

Viši sud u Bijelom Polju je prilikom priznanja i izvršenja strane sudske odluke, njemačkog suda, pogrešno primijenio zakon na štetu osuđenih i izrekao im, umjesto 15, 30 godina zatvora.

Viši sud u Bijelom Polju primjenjuje zakon koji je stupio na snagu 6. aprila 2004 godine, čije su se izmjene i dopune, počele primjenjivati tek 2006. godine, kazao je Orović, dodajući da je , obzirom da su krivična djela izvršena u periodu novembra 2003. godine, do najkasnije, 9. 1. 2004 godine, Viši sud u Bijelom Polju, bio dužan da primijeni zakon koji je važio u tom periodu, odnosno periodu izvršenja krivičnih djela, a to je bio KZ SFRJ, koji je kao najstrožiju kaznu za izvršena krivična djela propisivao kaznu zatvora od 15 godina.

Da su ovi navodi tačni, podsjeća Orović, najbolje govori odluka Višeg suda u Podgorici, kojom je neposredni izvršilac krivičnih djela, za koje su osuđeni i Jelići, primjenom KZ SFRJ, odnosno zakona koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela, osuđen na kaznu zatvora od 15 godina.

Dana 28. 9.2020. godine Višem sudu u Bijelom Polju podnijete su molbe za uslovni otpust za osuđenu braću Jelić, kojima se probalo makar djelimično ispraviti ova neobjašnjiva greška toga suda.

“Prilikom odlučivanja o podnijetim molbama, Viši sud u Bijelom Polju je iste odbio kao neosnovane, bez prethodno održanog ročišta koje je traženo dopunom molbi, na kojem bi se utvrdile bitne činjenice za zakonito presuđenje a u vezi policijskog mišljenja o bezbjednosti osuđenih Jelića. Po žalbi ovu odluku Višeg suda u Bijelom Polju ukinuo je Apelacioni sud Crne Gore i predmet vratio na ponovno odlučivanje, uz nalog da Viši sud u Bijelom Polju održi ročište i utvrdi tražene činjenice iz dopune molbe.

Na održanom ročištu, po nalogu Apelacionog suda, nije pristupio uredno pozvan predstavnik policije, čijim prisustvom su se jedino mogle razjasniti ove sporne činjenice koje se tiču mišljenja o bezbjednosti osuđenih Jelića.

Ovakav postupak predstavnika policije jasno govori da je policijsko mišljenje dato napamet, bez prethodne terenske provjere koju nije bilo moguće sprovesti obzirom da osuđeni Jelići nemaju prebivalište u Crnoj Gori već u Njemačkoj, i da ne postoje činjenice i dokazi, kojim bi se ovakvo mišljenje moglo braniti. Posebno ističem, da su braća Jeliči krivično djelo, počinili prije 17 godina, u Njemačkoj, gdje su rođeni i proveli svoj život, da se u Crnoj Gori nalaze na izdržavanju kazne a ne na slobodi, te da im je doživotno zabranjen ulazak u Njemačku, gdje bi, eventualno, mogla nastupiti štetna posljedica prilikom davanja uslovnog otpusta”, kazao je Orović.

Takođe, napominje on, Jelići su “tokom izdržavanja kazne u njemačkom zatvoru, nakon procjene bezbjednosti tamošnje policije, dobili pogodnosti izlaska četiti puta po 8 sati u toku jedne godine, što dovoljno govori o tome koliko je bezbjednost braće Jelić ugrožena”.

Orović ukazuje i na to da su Jelići skoro dvije godine protivzakonito lišeni slobode, čime im je povrijeđeno pravo na život i slobodu, koja su osnovna ljudska prava, zagarantnovana međunarodnom konvencijom za ljudska prava i slobode i Ustavom Crne Gore.

Orović ističe da je, nakon što je pokrenut postupak po molbama za uslovni otpust, Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore podnijeta inicijativa za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, zbog povrede zakona na štetu osuđenih sa ciljem da se ova očigledna nepravda ispravi.

Zbog ovog slučaja širom Crne Gore pokrenuta je peticija “Pravda za braću Jelić”.

Nakon deset godina provedenih u njemačkom zatvoru, pošto su se stekli uslovi za njihov premještaj u Crnu Goru, braća Jelić su nastavili izdržavanje kazne u Spužu.

Seid Šabanović iz Bara je kazao da je stigao sa porodicom iz Bara, jer je iz medija saznao za nepravdu koja je počinjena Jelićima.

“Svojim prisustvom želim da dam primjer ostalim građanima i pružim podršku nezakonito osuđenim Jelićima. Smatram da je ovo samo jedna od mnogih nepravdi koje su učinjene prema osuđenim licima. Ovaj mirni skup trebalo bi da bude primjer da se konačno stane na kraj nesavjesnom postupanju sudova, jer svi jednog dana možemo biti u istoj situaciji kao Jelići.

Vukmir Ivanović, ujak braće Jelića je kazao da se radi o velikim propustima ili neznanju donosioca ovakvih presuda.

Čedo Jelić je rekao građani očekuju da će Viši sud u Bijelom Polju donijeti pravičnu odluku i da će se braća Jelić uskoro naći na slobodi, koja im zakonski pripada već dvije godine.

Bonus video: