zbog bolesti optuženih

Odloženo suđenje osumnjičenim za stvaranje organizovane kriminalne organizacije

“Radovan Mujović je tokom 2019, tokom boravka u istražnom zatvoru, naložio Mošu Paoviću da angažuje osobu koja će za 50.000 eura u dužem periodu pratiti i saznati životne navike i mjesta izlaska Marka Ljubiše iz Budve, što je Paović prihvatio

5640 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Ročište za kontrolu optužnice koja je zakazana danas u Višem sudu u Podgorici, odložena je usljed nemogućnosti šest okrivljenih da iz pritvora pristupe na ročište usljed bolesti, izjavila je Aida Muzurović, samostalni savjetnik za odnose sa javnošću.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

Mujović i Rafailović su, kako piše u tom dokumentu, početkom 2017. godine stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali ostali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni za svjedoke saradnike.

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina su optuženi da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika M. M. Za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem” optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za “teško ubistvo u pokušaju”, dok je Knežević je optužen za dva krivična djela ubistvo podstrekavanjem.

“Radovan Mujović je tokom 2019, tokom boravka u istražnom zatvoru, naložio Mošu Paoviću da angažuje osobu koja će za 50.000 eura u dužem periodu pratiti i saznati životne navike i mjesta izlaska Marka Ljubiše iz Budve, što je Paović prihvatio. U dogovoru sa Urošem Vučinićem, sa umišljajem su bitno doprinijeli izvršenju krivičnog djela tako što su od marta do 27. avgusta 2019. pratili i javljali kretanje Marka Ljubiše. Mujović je optužen da je nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Ljubišu Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu. N.N. osoba je dopla do terase lokala „Korkovado“, ispred zidina Starog grada, gdje je Ljubiša sjedio za stolom sa Goranom Slovinićem i Draganom Markovićem, i ka njima ispalio više od sedam metaka, nanoseći im tjelesne povrede”, navodi se u optužnici.

Preporučujemo za Vas